Fehér markolók és sárga tehergépjárművek termelik ki az értékes alapanyagokat egy bányában
Fotó: Shutterstock

Kukázni küldte a bányavállalat a dolgozóit, ekkora a baj

A világ második legnagyobb fémipari és bányászati vállalatát, a londoni Rio Tinto-t sem kerülte el az ellátási lánc globális válsága. A neves cég azonban nem esett kétségbe, és egy olyan megoldással állt elő, amivel még az Egyesült Államokat is kihúzhatja a csávából.


Kukabúvárkodás

Azzal nem mondunk újdonságot, hogy az ellátási lánc akadozása miatt a technológiai vállalatok szinte minden kritikusan fontos alapanyagból hiányt szenvednek. És itt nem a félvezetőkre, hanem az olyan nyersanyagokra gondolunk, amelyek nélkül jelenleg nem lehet okostelefonokat, vagy épp napelemeket gyártani. Ilyen például a tellúr. A bányavállalatok jellemzően olyan ásványi anyagok termelését részesítik előnyben, amelyek nagyobb megtérülést eredményeznek, ám a megváltozott piaci viszonyok, így az olcsóbb erőforrások drágulása, a kereslet növekedése és a szűkösség miatt egyes ágazati szereplők úgy döntöttek, változtatnak az üzletpolitikájukon. A Rio Tinto is így tett, némi túlzással arra kérte dolgozóit, túrják át az ipari hulladékot, és mentsék, ami menthető.

Az ország védelmében

A Rio Tinto egyelőre csak egyetlen helyszínen, az egyesült államokbeli Salt Lake City közelében lévő Kennecott bányában alkalmazza az új megközelítést. A vállalat alkalmazottai alapvetően az óriási rézbányában keletkezett mellékterméket, az ásványi iszapot szitálják át, ami viszonylag magas koncentrációban tartalmazza a tech cégek által áhított nyersanyagokat.

Jakob Stausholm vezérigazgató a Wall Street Journal-nek elmondta, hogy az USA nemzetbiztonsági szempontjából kritikus fontosságúnak minősített 35 ásvány közül 10-et elő tudnak állítani a Kennecott bányában. Ezek közé tartozik a bizmut, a rénium, a már említett tellúr és az indium is, amelyek nemcsak a technológiai eszközök, hanem a gyógyszerek gyártásában is nélkülözhetetlen szerepet játszanak. Ezeket az ásványi anyagokat alapvetően Kínából importálja az USA. Stausholm hozzátette, hogy a Kanadában és az Ausztráliában lévő bányáik esetében is vizsgálják a hasonló lehetőségeket.

Ne hagyd ki!