A 2021-es rozé és fehérborok már előfordulhatnak az üzletekben, a vörösekre inkább várni kell.
Fotó: Shutterstock

Kiderült, ezt várhatjuk a 2021-es évjáratú magyar boroktól

A tavalyi év kaotikus időjárása hatással volt a hazai szőlőtermésre, tehát a legújabb borok minőségére is. A jelek szerint kevesebb nedűre számíthatunk, mint az előző években. A minőségről szakemberek osztották meg tapasztalataikat.


Nem kedvezett egész évben az időjárás a szőlőnek

Tavaly a hideg és csapadékos tavasz lassította a szőlő fejlődését, a meleg és száraz nyár viszont lehetőséget teremtett az érésre. Az aszályos időjárás miatt végül az előző évek átlagától valamivel kevesebb lett a szőlőtermés, viszont úgy tűnik, hogy ez nem csökkentette a belőlük készülő borok minőségét – írja az Agrárszektor.hu.

Hazánk változó klímája több meghatározó borász szerint sem kedvez számos, elterjedt szőlőfajtánknak, ezért érdekes és érdemes kísérletezni más, a szárazabb környezetet jobban tűrő fajtákkal. Az eddigi év száraz időjárása miatt is aggódott sok gazda, az elmúlt napokban érkezett csapadék azonban enyhítette a problémát az ültetvényeken.

Így látják a szakemberek

Varga Máté, a Varga Pincészet Kft. szőlészeti ágazatvezetője szerint a 2021-ben valamivel kevesebb szőlőt (15,9 ezer tonnát) dolgozott fel a cég, mint egy évvel korábban (akkor 17,8 ezer tonnát). A kisebb mennyiség leginkább az aszálynak tudható be. A visszaesés azonban a minőség javára szolgálhatott, így a tavalyi borok talán a 2020-asoknál is jobban sikerültek. A fehérborok és rozék üdék és gyümölcsösek lettek, valamint nagyon jónak ígérkeznek a vörös és kései szüretelésű italok is.

Prisztavok Zoltán, a Kreinbacher Birtok kereskedelmi és marketing vezetőjétől megtudta a portál, hogy a tavalyi szüretből nagyjából 10 ezer palack csendesbort készítenek, valamint körülbelül háromszor ennyi pezsgőt fognak gyártani. A 2021-es szőlőjüknek meglehetősen magas volt a savtartalma, ami szintén az aszályos időszaknak tudható be. A nagy sav a szénsavas borok esetén kimondottan előnyös, hagyományos borok gyártásához viszont nem szerencsés. A legújabb boraik azonban még nincsenek kereskedelmi forgalomban, így korainak gondolja, hogy nyilatkozzon róluk.

Radácsi András, az Ostoros Családi Pincészet borászati üzemvezetője is hasonlóan látja a helyzetet. Náluk tavaly nagyjából 7 tonna volt hektáronként a termés, valamint összesen 9,7 ezer tonna szőlőt dolgoztak fel, ami 500 tonnával múlta alul a várakozásaikat. A fehér és rozé boraik kifejezetten jól sikerültek, a vörösborokra azonban még várni kell a hordós érlelésük miatt, bár jók velük szemben is a várakozások.

Tóth Pálné, a tállyai Európa Centruma Pinceborozó és Vendégházat üzemeltető T-PALOTA Bt. kültagja szerint tavaly nagyjából 80 tonna szőlőt dolgoztak fel, aminél volt több is, de kevesebb is korábban. A piac azonban beszűkült, ezért 50 tonnából készítettek nagyjából 350 hektoliter bort, 30 tonnát pedig szőlőként értékesítettek. A boraik minősége viszont kivételesen jó lett.

Ne hagyd ki!