Használhatóvá válik a ChatGPT androidos okostelefonokon is
Fotó: Shutterstock

MI költözik az androidos telókba

Bemutatta a mesterséges intelligencián (MI) alapuló ChatGPT-t fejlesztő OpenAI az alkalmazás androidos verzióját. Már sokan várták a bejelentést, hiszen a generatív nyelvi modellen alapuló program hónapok óta elérhető az Apple iOS rendszerében.


Androidos telókhoz is elérhető lesz a ChatGPT

Májusban debütált az OpenAI által fejlesztett ChatGPT a Apple iOS-os rendszereiben. Az volt az első alkalom, hogy fejlesztő cég weboldalán kívül is elérhető lett a program. Viszont a napokban bejelentette a vállalat, kiterjeszti a fejlesztését az androidos telefonokra is. Az ehhez szükséges alkalmazást már be is mutatták.

A CNBC szerint az új applikáció a felhasználói előzményeket szinkronizálja az eszközök között, valamint lehetővé teszi a hangbevitelt is.

Jelenleg az Egyesült Államokban, Indiában, Bangladesben és Brazíliában érhető el az androidos alkalmazás. Azonban a Portfolio megjegyzi, az OpenAI a következő héten ki fogja terjeszteni az app elérhetőségét már országokra is.

A ChatGPT-től is modernebb lehet egy új chatbot

2022 utolsó heteiben tette elérhetővé a fejlesztő OpenAI a ChatGPT chatbotját a nagyközönségnek. A mesterséges intelligenciát használó chatbotokkal hasonlóan társaloghatunk írásban, mintha egy személlyel tennénk egy chatfelületen. Azonban a bot a kommunikációhoz jellemzően az interneten talált tudásanyagot használja fel. Eddig úgy tűnik a generatív nyelvi modellen alapuló program több munkafolyamatban is az emberek segítségére lehet. Viszont több probléma felmerült az általa nyújtott információk megbízhatóságával kapcsolatban.

Azonban nem a ChatGPT az egyetlen generatív nyelvi modellen alapuló program, ami a közelmúltban napvilágot látott. Az OpenAI kutatási vezetői, valamint több nemzetközi óriásvállalat (például a Google és a Zoom) finanszírozta a 2021-ben létrehozott Anthropic munkáját. Ők jelentették be néhány napja, hogy elkészültek a mesterséges intelligencián alapuló chatbotjukkal, a Claude 2-vel, amely akár 75 ezer szó összefoglalására is képes (összehasonlításként: a ChatGPT 3 ezerre). A fejlesztésük különlegességét jelzi, hogy az elmondásuk alapján 350 ezer vállalat kért hozzáférést tőlük a programhoz néhány nap alatt.

A Claude 2-t egy egyetemi ügyvédi vizsgán is tesztelték. Annak a feleletválasztós részében 76,5 százalékot ért el. A Python kódolási tesztjében pedig 71 százalékot.

Azonban a program fejlesztői kiemelték, nem tudták teljesen kiszűrni a chatbotban a helytelen vagy kitalált válaszok adását, azaz a „hallucinációkat”. Viszont a korábbi nyelvi modellekhez képest kevesebb ilyen problémába ütközhetnek a felhasználók.

A Claude 2-t először az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban teszik a nagyközönség számára elérhetővé. Arról egyelőre nincs hír, Magyarországon mikor próbálhatjuk ki a programot.

Ne hagyd ki!