Az ízesített dohánytermékek után más dohánygyártmányok forgalmazását is szabályozták
Fotó: Shutterstock

Újabb szigorítás a hevített termékeket pöfékelőknek

Törvénymódosítást fogadott el az Országgyűlés egy jogi kiskapu bezárása érdekében. Zárjegykötelesek lesznek a gyógynövényes hevítőrudak is. A jövőben csak a Nemzeti Dohányboltokban lehet vásárolni ezeket a termékeket.


Zárjegyet kapnak a gyógynövényes hevítőrudak

Nagyjából másfél éve nehezményezik a trafikosok, hogy például újságárusoknál vagy netes áruházakban is kaphatók dohányhevítő készülékekkel használható gyógynövényes hevítőrudak. Ezek a rudak nem tartalmaznak dohányt, ezért árusíthatók a Nemzeti Dohányboltokon kívül is, bár néhány fajtájukban fellelhető a nikotinsó – írja a Tobacco Magazin.

Azonban december 7-én az Országgyűlés elfogadta a Nemzeti Dohányboltok működését érintő törvények módosítását.

A törvénymódosítás értelmében 2023. február 1-jétől zárjegykötelesek, tehát jövedéki adókötelesek lesznek a dohányt nem tartalmazó, jellemzően gyógynövényalapú, hevítéses technológiával fogyasztható termékek is.

Adójogi szempontból külön kategória jött létre a dohánygyártmányokon belül a hevített termékre, függetlenül attól, hogy dohányt vagy nikotint nem, vagy részben tartalmaznak.

A zárjegy nélküli készleteiket 150 napos átmeneti időszakban még értékesíthetik a kereskedők. Tehát július 1-jétől vásárolható kizárólag a Nemzeti Dohányboltokban a termék. A termékköre vonatkozó általános reklámtilalom szintén február 1-jén lép hatályba.

Az Európai Unió is belenyúl a dohánytermékek kínálatába 

Egy másik, dohányosokat érintő szabályozás is született a napokban. Az Európai Unió 2014-ben fektette le a máig érvényes dohányirányelvét, amely szerint a meghatározó, jellegzetes ízesítésű dohánytermékek forgalmazása tilos. Tehát nem lehet olyan termékeket értékesíteni, amelyek ízesítése elfedi a dohány természetes ízét – ez lett korábban például a mentolos cigik veszte is.

A törvény csak a hagyományos cigarettákra és a vágott dohánytermékekre vonatkozott ezidáig. Azonban a szabályzat értelmében más termékek is bekerülhetnek a tilalmi körbe, amennyiben a terméktípus dohánypiaci részesedése eléri a 2,5 százalékot. A hevítéses dohánytermékeknél ez megtörtént, ezért Brüsszel azokra is kiterjesztette az ízesítési tilalmat. Az új szabályozás 2023, október 23-tól lép életbe.

A jövőben tilos lesz minden olyan megoldás, amely a dohánytermék alkotóelemeiben (például a szűrőben, a papírban, a csomagolásban vagy a kapszulában) ízesítést tartalmaz.

Emellett a hevített dohányterméken is kötelező lesz a hagyományos dohánytermékeknél már jelenleg is alkalmazott képes és szöveges figyelmeztetések elhelyezése a csomagoláson. A tiltást tartalmazó konkrét jogszabályokat a tagállamoknak a kötelessége megalkotni

- nyilatkozta Lengyel Antal, a Magyar Dohány Kiskereskedők Szövetségének (MDKSZ) elnöke.

Ne hagyd ki!