Hamarosan drágulhat a csirkehús is

Sült csirkemell, ami hamarosan drágább lehet

Photo by Mark DeYoung on Unsplash

Hamarosan drágulhat a csirkehús is

Nőttek a takarmányárak, az energiaköltség, a munkaerőköltség.


Jött a pandémia

A hazai baromfiágazatot tavaly március közepétől egyidőben érte csapásként a Covid-19- és a súlyos madárinfluenza-járvány. A piac 25-30 százalékát kitevő, szállodákat, éttermeket és kávézókat tömörítő HoReCa-szektor teljes leállása következtében gyakorlatilag minden baromfi-termékpályán felhalmozódtak a készletek, megteltek a hűtőházak.

Pandémia alatt és után

A takarmányárak 30-35 százalékkal emelkedtek tavaly szeptember óta, és mivel a tápok az élőbaromfi-előállítás önköltségének kétharmadát teszik ki, minimum 20-25 százalékkal kellett volna emelkedniük a termelői baromfiáraknak. A remélt áremelést a piac visszautasította, ennek egyik fő oka az volt, hogy a koronavírus-járványból megmaradt készletek gyengítették a keresletet - mondta Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnök-igazgatója a Világgazdaságnak.

Ne hagyd ki!