A bizonytalanság a biztos az építőiparban, 5+1 tényező, amki megnehezíti a tervezést
Fotó: Shutterstock

5+1 tényező, ami a bizonytalanságot teszi biztossá az építőiparban

Az építőanyag beszerzés körültekintő tervezésének fontosságára hívja fel a figyelmet az építőipari segédanyaggyártás és -forgalmazás egyik legjelentősebb hazai szereplője, a Mapei Kft. A vállalat a bizonytalanságok, a kisebb csúszások és az átmeneti termékhiány ellenére is stabilan működik.


Bizonytalanságok, megoldások

Ha összeszámoljuk, egyidejűleg több mint féltucat kedvezőtlen piaci esemény van jelen, melyek mindegyike kedvezőtlenül hat az építőiparra:

  1. energiaárak emelkedése
  2. alapanyaghiány
  3. termelői árak emelkedése
  4. szállítási nehézségek
  5. AdBlue hiány

+ 1 szakemberhiány

Csak a bizonytalanság biztos

– így vázolta a helyzetet Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője.

A bizonytalan környezet kiszámíthatatlan költségeket és árakat, bizonytalan szállítási határidőket eredményez. Az egész piacon általánosak a csúszások, az átmeneti termékhiány, valamint a rendkívüli, nem ritkán jelentős mértékű áremelés.

Nagyon körültekintően, lehetőleg felül kell tervezni a beruházások építőanyag beszerzését, mert a mai helyzetben változhatnak az árak, a szállítási idők és átmeneti áruhiány alakulhat ki. Az ilyen helyzetek kezelésére elég mozgásteret kell hagyni. Ahol csak lehet, érdemes előre lekötni az árakat, hogy amikor elindul a beruházás, minden álljon rendelkezésre azon az áron és minőségben, ahogyan elterveztük

– tanácsolja Markovich Béla.

Nem állt meg az áremelkedés

A cég közleménye szerint a szakember úgy látja: korábban úgy tűnt, hogy a harmadik negyedévben az építőanyagárak emelkedése megközelítette a tetőpontot, azonban az alapanyagok árának ismételt jelentős emelkedése és a növekvő infláció következtében 2022-ben további áremelkedésre kell számítani.

A változó piaci környezet ellenére a Mapei Kft. megőrizte stabilitását. Az áruellátás biztosított volt, de kisebb csúszások és átmeneti termékhiány előfordult. A kedvezőtlen piaci hatások árfelhajtó hatását a működési költségek csökkentésével és a beszerzési politika átalakításával sikerült a vállalatnak mérsékelni. Ennek eredménye, hogy néhány termék elkerülhetetlen árkorrekcióján kívül az év hátralévő részében nem várható áremelés. Ezzel a vállalat tartja a júniusban meghirdetett árpolitikáját, miszerint csak a legvégső esetben emel árat.

  Hogyan lehet így tervezni?

A jövő évi tervekről Markovich Béla elmondta, hogy az év elején az alapanyaggyártóktól hosszabb beszállítási időre számít a vállalat. Áruhiányra ugyan nem kell számítani, de egy-két alapanyag mennyiségi beszállításában lehet fennakadás, melyre a Mapei Kft. igyekszik felkészülni. Az egymást érő kedvezőtlen világpiaci folyamatok, az alapanyag és energiaárak emelkedése miatt januárban termékenként változóan 6-15 százalékos áremelésre lehet számítani.

Az árváltozásról a tervezhetőség és kiszámíthatóság érdekében időben tájékoztatják a partnereket és az építtetőket. Az áremelkedés a korábban lekötött megrendeléseket nem érinti.


Ne hagyd ki!