A világ egyik legnagyobb múzeuma digitalizálja és eladja a műkincseit
Fotó: pixabay.com

Szép pénzt remél műkincsei digitalizálásától a világhírű  múzeum

Az Ermitázs műkincsei augusztus végén nem helyettesíthető tokenek (NFT) formájában kerülnek értékesítésre a Binance piacterén.


A Binance július 27-én, egy blogbejegyzésben bejelentette, hogy a szentpétervári Ermitázs múzeummal közösen hamarosan új digitális tokenekkel árasztja el a saját NFT piacterét. A dolog pikantériája, hogy az említett tokeneket a múzeum által birtokolt műkincsekről fogják mintázni. Minden egyes NFT-ből két példány készül. Az egyiket árverésre bocsájtják, a másikat pedig megkapja az Ermitázs. Az NFT-k egyediségét mutatja, hogy a múzeum igazgatója, Mihail Pjotrovszkij minden egyes tokent saját kezűleg fog aláírni. A tokenek kibocsátása várhatóan augusztus végén kezdődik. Az árverésen minden Binance felhasználó részt vehet.

Az alábbi művészek munkái kerülnek értékesítésre:

  • Leonardo da Vinci (Madonna Litta)
  • Giorgione (Judith)
  • Vincent van Gogh (Lilac Bush)
  • Wassily Kandinsky (Composition VI)
  • Claude Monet (Corner of the Garden at Montgeron)

Pjotrovszkij hozzátette, ez még csak az első körös értékesítés lesz, később további NFT-k várhatók. Az eladásokból származó összes bevétel a múzeumot illeti.

Változnak az idők

Az Ermitázs lépése azt jelzi, hogy a múzeum haladni akar a korral, és nyitott az új technológiák felé. Ha minden a tervek szerint halad, akkor a látogatók az említett tokeneket is megtekinthetik a múzeum őszi kiállításán. Az Ermitázs a Louvre után a világ második legnagyobb művészeti múzeuma, kiállításait évente több mint 4 millió ember látogatja. A Binance digitális tokenekért felelős vezetője hozzátette, óriási megtiszteltetés számukra, hogy egy ilyen neves múzeummal dolgozhatnak együtt.

Az Ermitázs vezetősége a tokenek segítségével szeretné növelni a műkincsek elérhetőségét, így hangsúlyozva a művészet demokratikus jellegét.

Oroszország egyébként gyakorlatilag betiltotta a kriptovalutákat, viszont az NFT-k egyelőre megfelelnek a hatályos orosz jogszabályoknak.

Ha érdekel, hogy pontosan hogy kell elképzelni egy NFT-t, KATTINTS IDE!

The Conversation

Ne hagyd ki!