Ezüstválság van kibontakozóban?
Fotó: Shutterstock

Zabálja az ezüstöt ez az ágazat, gond lehet belőle

Egyre nagyobb kérdés, lesz-e elegendő fémalapanyaga a folyamatosan bővülő napelemszektornak a jövőben. Ha nem talál fenntartható megoldást az ágazat a nyersanyagigényei kielégítésre, az néhány éven belül akár ezüstválsághoz is vezethet.


Ezüstválság jöhet a napelemszektor miatt?

Rekordszintet ért el az ezüst globális kereslete tavaly. Az előrejelzések szerint további növekedés várható az igényekben. A kereslet-növekedés egyik oka, hogy egyre több nemesfémre van szüksége az energetikai ágazatoknak. A Zerohedge szerint az ezüstigények különösen a napelemszektorban ugrottak meg a közelmúltban.

Az ezüstnek kiváló az elektromos vezetőképessége, ami a napelemgyártás igen fontos alapanyagává teszi. Egy-egy napelemhez csak kisebb mennyiségre van belőle szükség, de a napelempanelek kereslete lendületesen bővül. Az Új-Dél-Walesi Egyetem kutatói szerint a globális napelemszektor 2027-re a jelenlegi éves ezüstkínálat 20 százalékára, 2050-re pedig a 85-98 százalékára tarthat igényt. Emiatt kérdéses, az elérhető ezüstkészletek elegendőek lesznek-e a keresleti oldal kielégítéséhez.

A technológiai fejlődés oldhatja meg a problémát

A Silver Institute adatai alapján a napelemgyártáshoz felhasznált ezüst mennyisége 2021-ben érte el a rekordot jelentő 113,7 millió unciát, pedig az iparág ezüstigénye 2013-ban csak 50,5 millió uncia volt. Az Origo szerint pontos, 2022-es adatok egyelőre nem állnak rendelkezésre, de az előrejelzések arról szólnak, hogy az ezüstfelhasználás tovább nőtt a napelemszektorban, és elérte a 127 millió unciát. A tanulmány szerzői hangsúlyozták, a fejlesztés alatt álló, hatékonyabb, N-típusú napelem-technológiák pedig még több ezüstöt igényelnek, mint a jelenlegi piac nagyjából 80 százalékát kitevő „PERC" cellák.

Mindezek ellenére megoszlanak a vélemények arról, várható-e jelentősebb ezüstválság a jövőben. Egyes szakértők szerint a napelemgyártás idővel egyre kevesebb ezüstöt fog felhasználni, mivel olcsóbb gyártási alternatívákat fejlesztenek ki. Azonban a tanulmány szerzői hangsúlyozzák, az ezüstkereslet akkor is látványosan növekedni fog a következő években, ha csökkenti az iparág az ezüstfelhasználását. Ráadásul a nemesfém újrahasznosítása sem csökkentheti érdemben a problémát.

Nemcsak ezüstből lehet hiány

Nem az ezüst az egyetlen fém, amelyiknek rohamosan növekszik a felhasználása, ezért könnyen előfordulhat, hogy hiány lép fel belőle a világpiacon. 343 millió dolláros volt a lítium piaca tavaly, de az évtized végére 584 millió dollárig növekedhet a becslések szerint. Az akkumulátorok mellett felhasználja az alkálifémet a kerámia- és üvegipar, valamint fontos szerepe van a kenőanyagok gyártásánál is.

Viszont a legnagyobb felhasználója az autóipar lehet, azon belül az akkumulátorgyártás. Az előrejelzések szerint 2025-re 1,5 millió tonna lítiumot vehet fel az ágazat, 2030-ra pedig a duplájára, 3 millió tonnára nőhet ez a mennyiség éves szinten.

A dinamikusan növekvő igények ellenére csupán 540 ezer tonna lítium volt a világ összkibocsátása 2021-ben. Tehát néhány éven belül kellene hatszorozni ezt a mennyiséget. Jelentős beruházások és fejlesztések zajlanak a térületen, viszont a szakemberek kizártnak tartják, hogy kellően gyorsan elérjék a kívánt termelési volument.

Mindezek alapján valószínűsíthető, hogy a jelentős kereslet mellett szűk kínálat fogja jellemezni a lítiumpiacot a következő években. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerint is lítiumhiánnyal nézhet szembe a világ 2025-re.


The Conversation

Ne hagyd ki!