Télen muszáj fűteni, nincs mese
Fotó: Shutterstock

Energiaválság: új intézkedést jelentett be a kormány

Korlátozza az energiahordozók kivitelét az országból a kormány. A tűzifa exportját is kontroll alatt tartják, amelyre elővásárlási joga van az államnak. Mindemellett változtattak a fakitermelés szabályain is.


Kiviteli korlátozást vezettek be a tűzifára

Nagy István agrárminiszter arról tájékoztatott, hogy a magyarországi energia-veszélyhelyzet miatt újabb, rendkívüli intézkedések szükségesek a családok energia-ellátásának biztosítása érdekében. Ezért a kormány még több gázkészletet vásárol és növeli a gázkitermelést. Emellett kontrollálja a tűzifa exportját, szükség esetén pedig meg is tiltja azt.

Az új rendelet értelmében a tűzifa-kivitelt végző szervezetek és magánszemélyek minden tervezett külföldi értékesítésről bejelentési kötelezettséggel tartoznak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) felé, ami erről tájékoztatást ad az Agrárminisztériumnak. Amennyiben a magyar lakosság és a közületek ellátása érdekében szükség van a bejelentő által külföldön értékesíteni kívánt fára, úgy a kormány él a rendeletben biztosított elővásárlási jogával, és a kijelölt állami erdőgazdálkodón keresztül a hazai közcélokra megvásárolja a mennyiséget

– foglalta össze Nagy István.

Nem károsodnak az erők

Átalános kiviteli tilalomról tehát nincs szó. A felvásárolt tűzifát szociális célokra vagy az állami és önkormányzati közfeladatok ellátásának biztosítására használják fel.

A hazai erdőkből évente mintegy nettó 6,5 millió köbméter fát termelnek ki a gazdálkodók, amely minden évben kevesebb, mint az erdők természetes növekménye, így az ország hosszú távon számíthat a fenntartható módon hozzáférhető faanyagra. Az idei évben csak az állami erdőgazdaságok még mintegy 1,3 millió köbméter tűzifa kitermelésére rendelkeznek engedéllyel, amely a veszélyhelyzeti intézkedéseknek köszönhetően megfelelő hatósági kontroll mellett az erdők károsításának veszélye nélkül növelhető

– nyilatkozta az agrártárca vezetője.

A fakitermelés szabályain is változtatott a kormány

Néhány napja írtunk róla, hogy bővítené hazánk fakitermelését a kormány a hazai tűzifaellátás biztosítása miatt, ezért lazítottak a termelésre vonatkozó szabályokon.

A természetvédelmi övezetekben ezentúl könnyebb tarvágásra engedélyt szerezni, valamint a vágás az eddigiektől nagyobb területre is kiterjedhet. Nem kell alkalmazni korlátozást a fakitermelés tilalmi időszakára vonatkozóan jogszabályban vagy hatósági döntésben sem. Elrendelik, hogy ha egy védett területen termelnek egy idegenhonos fajokból álló erdőt, akkor a helyére nem kell őshonos fajokat telepíteni. Emellett a nemesebb fafajok letermelt területeit is elegendő sarjról megújítani.

A tejesen állami tulajdonú erdőkben innentől lazább szabályok vonatkoznak a vágásérettségi kor megállapítására, aminek értelmében a fiatalabb állományok is kitermelhetők. Ezekben az erdészetekben a továbbiakban nem szükséges hatósági engedélyt kérni az termelendő erdőrészlethez vezető utakhoz sem.

Erdőtervben nem szereplő fakitermelésre pedig innentől az erdőgazdálkodásért felelős miniszter is utasítást adhat.

Ne hagyd ki!