Tetszett a Fegyvernepper című film? Akkor ez érdekelhet
Fotó: Shutterstock

Békében is jó üzlet a fegyverkereskedelem

Kiadta éves fegyverkereskedelmi jelentését a Stockholm International Peace Research (SIPRI). A kutatás alapján jól mehetett a fegyverkereskedők szekere az ukrajnai háború előtt is. Óriási üzlet fegyverekkel kereskedni akkor is, ha béke van Európában.


Az ukrajnai háború előtt is bővült a világ fegyverpiaca

A SIPRI jelentése szerint mintegy 592 milliárd dollárt, reálértékben számolva 1,9 százalékkal nagyobb összeget vágtak zsebre a világ legnagyobb fegyverkereskedői tavaly, mint egy évvel korábban. Leginkább a távol-keleti és a Csendes-óceáni térségben futott a szekerük, ahol több ország növelte fegyvervásárlásait, miután Kína erősítette a hadseregét és a flottáját. Viszont Észak-Amerikában kis mértékben csökkenhetett a piac 2021-ben, ami összefüggésbe hozható az afganisztáni kivonulással.

Azonban továbbra is az amerikai hadiipar a világ első számú fegyverkereskedője: az összes fegyvereladás nagyjából fele hozzájuk köthető.

A jelentés alapján az ellátási láncok szakadozása érintette a fegyverkereskedelmet is: nem tudták teljesen ellátni a gyártók a piacot tavaly. Emellett a koronavírus újabb felbukkanása miatti kínai lezárások továbbra is megnehezíthetik az ellátást – jegyzi meg a HVG.

Fegyverkeztek a nagyhatalmak

Globálisan összességében 2100 milliárd dollár mehetett el fegyverekre 2021-ben, melyből mintegy 800 milliárd dollárt az Egyesült Államok fizetett ki. Az amerikaiak egyre többet fordítanak fegyverkutatásra és -fejlesztésre is.

Jelentősen növelte a katonai kiadásait Kína, hiszen 293 milliárd dollárt költött fegyverekre tavaly, ami 4,7 százalékkal több, mint a 2020-as ráfordítása.

A NATO európai tagállamai közül többen is elérték a katonai szövetség felé vállalt, a GDP 2 százalékának megfelelő ráfordítást a hadseregükre tavaly. A francia közszolgálati RFI szerint Franciaország és Lengyelország is megugrotta ezt a szintet.

Az említett országok mellett kiemelendő Afrika legnépesebb állama, Nigéria, amely hatalmas olajjövedelemmel rendelkezik. 4,5 milliárd dollárt költött fegyverekre 2021-ben, 56 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

Siker volt a „fegyvert benzinért” akció

Arra is van törekvés, hogy egyre kevesebb fegyver forogjon az Egyesült Államok utcáin. Ha kell, akár benzinnel is fizet értük a helyi rendőrség. Kaliforniában például annyira felment az üzemanyag ára idén, hogy idő előtt elfogytak azok a benzinutalványok, amelyeket a sacramentói rendőrség ajánlott föl lőfegyverekért cserébe.

A fegyver-beszolgáltatási programban 50 dolláros (19 ezer forintos) benzinvásárlási utalványokat osztogattak.

A „Benzint fegyverért” elnevezésű akciónak olyan nagy sikere volt, hogy villámgyorsan kifogytak a kuponokból. Öt órán keresztül várták volna a megunt lőfegyvereket, de 45 perc után nem volt ajándékutalvány. Azért 100 ember leadott összesen 134 lőfegyvert.

Más okok mellett a közösség tagjai leggyakrabban arra hivatkoztak, hogy nincs tapasztalatuk a lőfegyverekről, nincs ismeretük a törvényességükről, vagy nem tudják őket biztonságosan tárolni

– közölte a sacramentói rendőrség.


Ne hagyd ki!