A futóversenyeket sem kerülték el a gazdasági nehézségek
Fotó: Shutterstock

Itt a vége: megszűnik néhány megszokott futóverseny

Továbbra is sokkal kevesebben járnak futóversenyekre Magyarországon, mint a világjárvány előtt. Emiatt a versenyek bevételei jócskán visszaestek, miközben sokat nőttek a költségeik. Több főszervező jelezte, kevesebb megmérettetést szervez a futóknak.


Visszaeshet a magyarországi futóversenyek száma

Néhány kivételtől eltekintve továbbra sem érte el a magyarországi futóversenyeken indulók száma a világjárvány előtti szintet. Így jelentősen csökkentek a versenybevételek, miközben a szervezők kiadásai elszálltak. Mindezek miatt a hazai futóversenyek negyede-ötöde tűnhet el egy-két éven belül a G7 szerint.

Bár 2023-ban látványos volt a növekedés, a versenyek többségén így is csak a 2019-es szint nagyjából 70 százalékát sikerült elérni. Máshol is ezek a tapasztalatok

- nyilatkozta Kocsis Árpád, a Vivicittát és a Budapest Maratont is szervező BSI Sport ügyvezető tulajdonosa.

A költségek növekedésével kapcsolatosan megjegyezte, az elmúlt időszakban legalább 40 százalékkal ugrottak meg a szervezői kiadások. Sőt, speciális versenyeknél ennél jóval többel.

A költségek megugrása, illetve a résztvevők és a bevételek elmaradása több szervezőt arra késztetett, hogy versenyeket töröljenek. Keczán Pál is foglalkozik futóversenyek szervezésével. Idén ők két eseményt halasztottak el. Emellett a vállalkozó megjegyezte, a cége befutóérmeket is gyárt és szállít 40 országba. Hasonló trendeket érzékel külföldön is, hiszen a megrendelései manapság 10-30 százalékkal maradnak el a korábbi szintjüktől.

Az, hogy a futóversenyeken indulók száma mostanra sem tért vissza a koronavírus-járvány előtti szinthez, több okkal magyarázható. Amíg korábban sokan a vírustól való félelmük miatt nem akartak tömeges rendezvényeken részt venni, manapság inkább gazdasági nehézségek állhatnak az elmaradások mögött.

Nem csak arról van szó, hogy 20-30 vagy akár 50 százalékkal is növekedtek a nevezési díjak, a járulékos költségek sem vehetőek ki az egyenletből. Ez pedig már sok esetben nem finanszírozható egy átlag magyar családnak

- fogalmazott Márkus István, a szekszárdi Borvidék Félmaraton és számos egyéb verseny főszervezője.

Rákaptak a tinik a konditermekre

Az elmúlt időszak nehézkes gazdasági környezete spórolásra kényszerítette a magyarországi edzőtermeket is. Emiatt megjelentek az automatizált, kevesebb munkaerőt igénylő, önkiszolgáló konditermek.

Gazdaságilag teljesen új helyzetbe kerültek az edzőtermek, olyan kihívásokkal szembesülnek, amilyenekkel az elmúlt 15-20 évben soha. (…) A fiatalabb generációk valószínűleg gyorsabban megtalálják majd az automata termek előnyeit, amelyek új színnel gazdagíthatják a kínálatot

- idéztük korábban Kiss Józsefet, a Magyar Fitnesztermek Országos Szövetségének (Maforsz) főtitkárát.

A koronavírus-járvány időszakában zárva tartott számos edzőterem. Ez pénzügyileg megterhelő volt, akárcsak az elmúlt időszak bizonytalan gazdasági környezete, amikor megugrottak a termek költségei. Mindezen problémák miatt sok konditerem zárt be végleg az elmúlt években, a megmaradókba pedig nem tért vissza a korábbi vendégkör nagyjából 20 százaléka. Viszont őket részben pótolta a megjelenő 17–20 éves korosztály. A körükben ugyanis nagyobb divat lett a rendszeres fitnesztermi látogatás.

A fiatalokkal szám szerint jól állunk, jó látni, hogy elődeiknél nagyobb arányban járnak edzeni, de nem titok, hogy nem ők a legfizetőképesebb korosztály. Tudatosan, takarékosan vásárolnak bérletet, napijegyeket

- jegyezte meg Kiss József.

Ne hagyd ki!