Több, hasznos változtatást jelentett be a napokban a Google
Fotó: Shutterstock

Új szolgáltatás a Google-től! Ennek sokan fognak örülni!

Bővítette a Google Fordító webes változatának szolgáltatásait a fejlesztő. Már képeken lévő szövegeket is le lehet fordíttatni a portállal. Továbbá lehetőség van dokumentumokon és webhelyeken is használni a programot.


Bővültek a webes Google Fordító funkciói 

Eddig is volt lehetőség a telefonos Google Lens nevű kiterjesztett valóságos alkalmazással képeken lévő szövegek fordítására. A Fordító frissítése is azon a technikán alapszik – írja az Engadget. A használata egyszerű: a Goggle Fordító weboldalán a Képek (angol nyelven Images) gombra kattintva megjelenik egy lehetőség egy képfájl feltöltésére. A feltöltést követően az oldal lefordítja a képen talált szöveget.

A Telex megjegyzi, a hagyományos szövegfordítóhoz hasonlóan a képnél is automatikusan felismeri a program a bemeneti nyelvet. Lefordítja akár magyarra is, bár stilisztikailag lehetnek vele problémák, és a fordítás sem mindig tökéletes. Ahogyan a Google Lens-ben, itt sem néz ki ugyanúgy a szöveg képi stílusa a fordítás után, bár próbálja megtartani a fordító az elhelyezéseket és a színeket.

A dokumentumok fordítása is hasonlóan működik. A webhelyek nyelvi transzferálása pedig olyan, mint eddig, de innentől nem kell a fordítóba bemásolni az oldal linkjét.

Egyéb fejlesztéseket is terveznek a fordítón

Egyébként a Google bejelentette azt is a héten, hogy a legnépszerűbb nyelveken hamarosan részletesebb magyarázatot kaphatunk bizonyos szavak kontextustól függő fordítására. Továbbá kiderült, a közelmúltban megjelent androidos ráncfelvarrás az iOS-re is érkezik.

A képek fordítása is fejlődni fog, méghozzá a mesterséges intelligencia (MI) segítségével. Azzal kiiktathatják az emlegetett vizuális problémákat. A megoldás a Photoshop szintén MI-alapú eszközeit idézi. Tehát nemcsak a szöveg fog hasonlítani az eredetire, hanem a háttér is érintetlen maradhat. Ezt a 6 gigánál több memóriával rendelkező androidos telefonokon már ki lehet próbálni.

Leradírozza a Google, ha valakit nem akarunk egy képen látni

Még egy jelentős újítást bejelentett a Google a napokban. Nagy számban vannak a képekről objektumokat eltüntető alkalmazások, de talán a Google varázsradírja, a Magic Eraser a legegyszerűbben kezelhető mind közül. A funkció eddig a Google Fotókban volt elérhető, kizárólag a cég saját Pixel 6-os és 7-es mobiltelefonjain. Azonban a vállalat úgy döntött, fokozatosan, frissítésekkel lehetővé teszi, hogy korábban kiadott Pixeleken, iPhone-okon és androidos telefonokon is használható legyen.

Viszont nem lesz ingyenes a nem Pixel eszközökön. Más készülékek tulajdonosainak elő kell fizetniük a Google One szolgáltatásra, ha meg akarják kapni a Magic Erasert. Azonban ennek van egy olyan előnye is, hogy óriási tárhelyet lehet kapni viszonylag olcsón az előfizetéshez.

Egyébként többféleképpen használható a Magic Eraser. Például a képen nyilvánvalóan oda nem illő objektumoknál a Google mesterséges intelligenciája (MI) magától javasolja a törlést, és el is végzi. Esetleg körbe lehet rajzolni az eltávolítandó objektumot vagy objektumokat/személyeket, majd az MI megtisztítja a területet, és kitölti a környező háttérrel. A program működését a Google például itt és itt mutatja be.


Ne hagyd ki!