Ausztrál juhász kutyakölykök várják, hogy a gazdájuk feltöltsön róluk egy képet a Google Pet Portraits-be, hogy kiderüljön, melyik műalkotásra hasonlítanak
Fotó: Unsplash

Lehet, hogy a cicád, kutyád hasonmása szerepel egy műalkotásban? Nézd meg!

A Google kifejezetten a házi kedvencekre szabta új funkcióját.Időutazás a múltba

A keresőóriás 2015-ben fejlesztette ki a Google Arts & Culture nevű applikációt, amely 80 ország több mint 2000 kulturális intézményének műalkotásait, kincseit, történeteit és ismeretanyagát gyűjtötte össze egy interaktív katalógusban. Az appnak köszönhetően a felhasználóknak évek óta lehetőségük van arra, hogy felfedezzék kulturális örökségüket a nők jogaiért küzdő szüfrazsettektől kezdve a párizsi operában bemutatott előadásokon át egészen a NASA archívumának lenyűgöző képeiig.

Az alkalmazás hamar elnyerte a felhasználók tetszését, már több mint 10 milliószor töltötték le. A Google meglátta a lehetőséget, ezért az elmúlt években egy sor különleges funkcióval bővítette a programot. Ilyen például az Art Selfie, ami egy selfie alapján megkeresi azokat az alkotásokat, amelyeken a felhasználóhoz hasonló alakok találhatók.

A 2018-as bevezetés óta több mint 120 millió képet töltöttek fel, a sikereken felbuzdulva a Google most kiterjesztette a funkciót a házi kedvencekre is.

Hiánypótló újítás

A Pet Portraits nevű újítás ugyanúgy működik, mint az Art Selfie, annyi különbséggel, hogy nem magunkról, hanem a háziállatunkról kell feltölteni egy képet. Amint ez megtörtént, egy algoritmus felismeri az állatot, körbevágja a képet, majd a gépi tanuláson alapuló szoftver kikeresi a Google katalógusából azt a műalkotást (vagy műalkotásokat), amelyen korábban valaki megfestette kedvencünk múltbéli hasonmását. A felhasználók rákattinthatnak a kilistázott eredményekre, és megismerhetik a kép és az alkotó történetét. A Google biztosított mindenkit, hogy a feltöltött képek teljes biztonságban vannak, harmadik fél nem fér hozzájuk.

A BBC kipróbálta a funkciót az egyik csapattársuk macskájával, Smudge-al. Az eredmény magáért beszél:

Ne hagyd ki!