természetes gyémánt
Fotó: Shutterstock

Régóta vágysz gyémánt gyűrűre? Eljött a te időd!

A világjárvány okozta visszaesés után továbbra is kitart a gyémántpiac mélyrepülése. Ennek főoka egyszerűen az, hogy jegygyűrűkbe sokan már másfajta drágaköveket vagy akár jó áron megvásárolható, szintetikus gyémántokat választanak.


Mélybe küldte a legnépszerűbb gyémántfajták árait, hogy a házasságra készülő amerikaiak egyre nagyobb arányban választanak másfajta drágakövet a jegygyűrűkre – fogalmazott a Bloomberg.

A két leglényegesebb kérdés a hírügynökség szerint pedig az, hogy mennyi ideig áll majd fenn ez a piaci helyzet. Illetve vajon a szintetikus gyémántok előállítói rárepülnek-e a nagyobb méretű és drágább gyémántok piacára is, azt is veszélybe sodorva. (Ezalatt főleg az ázsiai régiót kell érteni.) Ezek a szintetikus kövek megegyeznek fizikai tulajdonságaikban a természetben létrejövő társaikkal, a különbség csupán annyi, hogy ezek nagynyomású és magas hőmérsékletű kamrákban kerülnek előállításra.

gy\u00e9m\u00e1nttal ell\u00e1tott gy\u0171r\u0171

Fotó: 123RF

A természetes gyémántipar legnagyobb vállalatának számító De Beers agresszív árcsökkentést hajtott végre: egy év alatt 40 százalékkal csökkentették a 2-4 karátos válogatott alapanyag nyersköveik árait. Ez átszámítva 500 ezer helyett 300 ezer forintos alapárat jelent.

Ezt is olvasd el! Miben rejlik a gyémánt ereje?

A gyakorlatilag monopolhelyzetben lévő cég minden évben 10 alkalommal hirdet gyémántvásárt, amelyek során legutolsó opcióként merül fel az említett agresszív árcsökkentés. Azonban a mostani piaci helyzetben kénytelenek voltak ehhez nyúlni. Hasonlót legfeljebb spekulatív buborékok kidurranásakor szoktak alkalmazni. A De Beers azonban természetesnek tartja a folyamatot és egyelőre nem ijedtek meg a helyzettől, még úgysem, hogy a profit az idei első félévben több mint 60 százalékkal csökkent.

Ha tisztán szeretnénk látni a helyzetet érdemes rápillantani az indiai piacra, mivel ott csiszolják a globális gyémántpiac termékeinek 90 százalékát. Itt a mesterséges kövek aránya a 2018-as alig egyről 2023-ra 9 százalékra emelkedett meg.

Ez is érdekelhet: Csillagászati összeget fizettek az űrből pottyant gyémántért

A természetes mellett azonban a szintetikus kövek ára is csökken: míg korábban 20 százalékkal volt olcsóbb a természetes gyémántoknál, mára ez már 80 százalékos árelőny. A nagyvállalat azt reméli, hogy a növekvő árkülönbség révén a szintetikus kövek túl olcsók lesznek ahhoz, hogy jegygyűrűkhöz vásárolják majd meg őket. Ezzel szemben a természetes gyémántoknál van egy mindenkori előny, vagyis ahogy fogalmaztak:

ritkaságuk és véges voltuk miatt más ligában játszanak.

Ne hagyd ki!