A Huawei logója az egyesült királyságbeli irodáján, ahol két igazgató felmondott
Fotó: Shutterstock

Vezetők távoznak a Huawei-től, mert a cég hallgat az ukrán háborúról

A Huawei ukrajnai konfliktussal kapcsolatos álláspontja miatt két igazgató úgy döntött, elhagyja a telekommunikációs óriáscéget – írja a BBC.Nagy a hallgatás

A BBC úgy tudja, Sir Andrew Cahn és Sir Ken Olisa nem tudott azonosulni azzal, hogy a Huawei nem reagált kellő gyorsasággal a háborúra, és nem ítélte el egyértelműen Oroszország invázióját, ezért beadták felmondásukat.

Az egyesült királyságbeli Huawei megköszönte „felbecsülhetetlen értékű útmutatásukat", és elfogadta a döntésüket.

A brit lap kérdésére, hogy a Huawei folytatja-e az üzletelést Oroszországgal, a vállalat az alábbiakat válaszolta:

Nem kommentáljuk a helyzetet

Elvek

A BBC úgy tudja, az igazgatók szerint a Huawei-nek azonnal lépéseket kellett volna tennie Oroszországgal szemben a háború kirobbanása után, és bár a helyzet igen összetett a vállalat számára, a cég álláspontja ellentétes az Egyesült Királyság igazgatótanácsi tagjaiként képviselt elvárásaikkal.

Sir Andrew Cahn és Sir Ken Olisa figyelemreméltó üzleti és technológiai tudást hozott a Huawei egyesült királyságbeli igazgatótanácsába, amikor kinevezték őket 2015-ben, illetve 2018-ban. Mindketten tanúbizonyságot tettek az egyesült királyságbeli Huawei iránti elkötelezettségükről, és hozzájárultak a vállalatirányítás legmagasabb szintű normáinak fenntartásához.

-mondta a Huawei egyik tisztviselője.

Nagyhatalmi adok-kapok

A hír azzal egy időben érkezett, hogy az Egyesült Államok kormánya figyelmeztette a kínai vállalatokat, hogy ne bújjanak ki az Oroszországgal szembeni technológiaexportra vonatkozó szankciók alól. Kína egyelőre elhatárolódik az ENSZ Oroszországgal kapcsolatos korlátozásaitól, de a közelmúltban „sajnálatát” fejezte ki az orosz katonai akció miatt, és közölte, rendkívül aggódik az ukrán civilek miatt.

Gina Raimondo kereskedelmi miniszter a New York Timesnak kifejtette, hogy Washington "pusztító" lépéseket tehet az orosz szankciókat megtagadó kínai vállalatok ellen, bármikor megtilthatja a termékeik gyártásához szükséges amerikai berendezések és szoftverek használatát.

A Huawei pontosan tudja, egy ilyen döntés milyen következményekkel jár.

Az Egyesült Államok 2019-ben vezetett be szankciókat a Huawei ellen. A vállalat felkerült az „Entity List"-re, aminek következtében elvesztette a hozzáférést az amerikai fejlesztések és technológiák jelentős részéhez. Az egyik legnagyobb problémát az jelentette, hogy a Google szolgáltatásokról is le kellett mondania. A legtöbb Android applikáció ezekre a fejlesztői szolgáltatásokra épül. Az eredmény? Az akkori elsőszámú telefongyártó napjainkban már a top 5-be sem fér bele, piaci részesedését alig négy százalékra becsülik.

A gyártó ugyan szépen lassan ismét magára talál, de még mindig nem heverte ki az USA pofonját. Természetesen az okostelefonokról nem mondott le, miután eltiltották az Android operációs rendszertől, piacra dobta saját szoftverét, erről korábban ITT írtunk.

EBBEN A CIKKÜNKBEN azt részleteztük, milyen anyagi nehézségekkel küzd a gyártó, hogyan épül fel üzleti tevékenysége, illetve mit tervez a következő öt évben.

Ne hagyd ki!