Nem feltétlenül kell fizetni egy nagytudású PDF-szerkesztőért
Fotó: Shutterstock

Ingyenes PDF-szerkesztő kavarhatja meg a fizetősök piacát

Sok ingyenes PDF-szerkesztő van a piacon. Azonban ezek jellemzően funkcióbeli hiányosságokkal rendelkeznek. Azok pedig, amelyek sok mindenre képesek, általában fizetősök. Mutatunk egy üdítő kivételt, amely - egyelőre - ingyenes, de felveszi a versenyt a legdrágább szerkesztőkkel!


Egy ingyenes és nagy tudású PDF-szerkesztő

A szakértők szerint a PDFgear mindent tud, amit egy PDF-szerkesztőnek tudnia kell. Ráadásul meg van erősítve ChatGPT-integrációval (GPT-3.5 nyelvi modellel) is. Mégsem kell érte fizetni, hiszen az oldaláról ingyenesen letölthető és szabadon használható. A programnak windowsos, maces és iPhone-os változata is van.

Egyebek mellett lehet vele egyesíteni, szerkeszteni, konvertálni, nyomtatni, űrlapokat kitöltetni. Sőt akár egérrel, kézírással is el lehet látni egy PDF-dokumentumot a program segítségével. A beépített GPT-3.5-ös chatbot pedig összefoglalhatja az anyagok tartalmát, illetve segíthet a bennük lévő információk elérésében. Ráadásul nincsenek benne vízjelek, vagy rejtett költségek – írja a HVG.

A program fejlesztői hangsúlyozzák is a PDFgear oldalán, hogy az alapvető funkciók sokáig ingyenesek maradnak. Csak a későbbi, fejlettebb szolgáltatásokért fognak pénzt kérni, azonban ígérik, nem sokat.

Kiterjeszti a képeket az Adobe Photoshop új eszköze

Az Adobe pedig márciusban jelentette be a mesterséges intelligenciával támogatott eszközét, a Firefly-t. A program már a kezdetektől képes volt csupán pár parancs megadása után teljesen átalakítani fotókat, például téli tájképből nyárit csinálni. Később az is kiderült, a fejlesztés a magyarul bevitt utasításokat is megérti, valamint be fog kerülni a Photoshopba is.

A közelmúltban újabb, lényeges funkciót kapott Firefly: képes lett kiterjeszteni a fotókat az eredeti határaikon túlra. Tehát akár felhasználói instrukciók nélkül is olyan környezetet tud készíteni egy kép köré egy kiterjesztett vászonra, mintha az eredeti fotó annak csak egy kivágása lenne. Persze a felhasználók is megadhatják, mivel bővítse ki az MI a fotót.

A funkció megjelent a Photoshop egyik kiadásában is, és a Generative Expand nevet kapta. Magyarul talán "generatív kiterjesztésnek" hívható az eredeti angol neve után.

Az eszközzel akár vissza is élhetnének egyesek, azonban az Adobe szűrőkkel próbálja megakadályozni, hogy azt káros tartalmakat generálására használják.

Az új funkcióról egy bemutatóvideót is megnézhetsz ezen a linken.

Ne hagyd ki!