Sárga kitinű herkulesbogár egy ember kezén
Fotó: Shutterstock

Már a bogárbizniszbe is begyűrűztek a digitális valuták

Egy hosszúszarvú bogarakkal kereskedő kolumbiai vállalat saját kriptovalutát hozott létre annak érdekében, hogy elkerülje a nemzetközi eladásokkal járó magas jutalékokat. Bejött az ötlet.


Bogaras valuta

Az Andok középső részén található Tunja városában egy igen különleges vállalat üzemel. A Tierra Viva herkulesbogarakat, neptunusz-óriásbogarakat, elefántbogarakat és egyéb hosszúszarvú bogarakat értékesít főleg nemzetközi partnereknek. Az említett bogarak igen népszerűek Japánban, egy párért Tokióban akár 300 dollárt is megadnak a lelkes gyűjtők. Jellemzően háziállatként tartják őket, de olyanok is akadnak, akik szerencsehozó amulettet készítenek belőlük. Olyan értékesek, hogy a Tierra Viva még az ürüléküket is értékesíti. A vállalat alapítója, German Viasus elmondta, hogy farmjaikon nem ritka, hogy 50 ezer bogár is izeg-mozog, zsizseg egyszerre. Az egyetlen problémát az jelenti, hogy a nemzetközi utalások igen költségesek, az értékesítési jutalékok akár az exportérték 10 százalékát is kitehetik. A vezetők megelégelték a helyzetet, és létrehoztak egy kriptovalutát, hogy mérsékeljék az egyre nagyobb terhet jelentő költségeket.

Szeretik az emberek

A szóban forgó kriptovaluta a Kmushicoin nevet viseli, amit a hosszúszarvú bogarak japán megfelelője, a Kabutomushi ihletett. A Kmushicoin-t jelenleg több mint 220 tunjai vállalkozás fogadja el hivatalos fizetőeszközként, egyebek között éttermek, ruhaüzletek, kávézók és hardverboltok is. A valutát 2019-ben alkották meg, értéke ekkoriban 0,3 cent körül mozgott. Árfolyama napjainkban már meghalta az 1,84 dollárt. A Tierra Viva az összes eladásának egy százalékát visszaforgatja a valutába, hogy tovább gyarapítsa saját készletét. A cég vezető programozója, Carmelo Campos kifejtette, hogy nem nyerészkedni akarnak a valutával, csupán egy olyan, kedvező fizetési módot akartak megalkotni, amit nemzeti és nemzetközi fizetőeszközként is hasznosíthatnak. Az ötletük annyira bejött, hogy nemrég egy áramszolgáltató is jelezte, hogy szeretné elfogadni a Kmushicoin-os fizetéseket.

Ha megy a spanyol, EZEN AZ OLDALON többet is megtudhatsz a bogárvalutáról!

Ne hagyd ki!