Spániel-szerű kiskutya szomorúan néz a gazdájára a földön feküdve
Fotó: Pixabay

Van, ahol a biztosító állja a gazdájukat hiányoló blökik terápiás kezelését

A pandémia kezdetén házi kedvencek százezrei meglepődve tapasztalták, hogy imádott gazdájuk hosszú évek után végre nem hagyja őket egyedül végeláthatatlannak tűnő órákra a hétköznapokon. A járvány azonban enyhül, egyre többen visszatérnek az irodákba, aminek sok esetben az állatok isszák meg a levét.


Pandémiás kisállatok

A pandémia alatt az otthonaikban raboskodó, unatkozó emberek rengeteg háziállatot, többnyire kutyát vásároltak, hogy társra leljenek a hétköznapokban. Az Egyesült Királyságban a becslések szerint jelenleg nagyjából 12 millió kutya található a háztartásokban, amelyből 3,2 millió háziállatot a koronavírus-járvány alatt fogadtak be a lakosok, többnyire a fiatalok. Önmagában ezzel nem is lenne semmi probléma, viszont a korlátozások enyhítésével két aggasztó jelenség is terjedőben van. A helyzet komolyságát jelzi, hogy már a biztosítók is bővítették csomagjaikat a háziállatok védelme érdekében.

Stresszes, takar\u00f3ba bugyol\u00e1lt pug a szabadban

Fotó: Pixabay

Mentális problémák kutyáknál

A nagyobb gondot az jelenti, hogy a kiszabadult emberek ráuntak az állatokra. A Dog Trust kutyajóléti jótékonysági szervezet hívta fel a figyelmet, hogy a járvány enyhülésével egyidőben rengeteg kutyát adtak be menhelyekre a tulajdonosaik. A másik probléma az, hogy a blökik nagyon hozzászoktak a gazdájuk jelenlétéhez, akik közül sokan visszatértek, vagy hamarosan visszatérnek az irodai munkavégzéshez. Az állatok védelmére felállított királyi társaság (RSPCA) figyelmeztetett, hogy a gazdák hiánya szeparációs szorongást okoz a kutyáknál. A szorongás zavart viselkedést eredményez, ami egyebek között környezeti károkozással, nemkívánatos, kontrollálatlan vizeléssel és székletürítéssel, folyamatos ugatással és vonyítással jár. Bizonyos esetekben remeghetnek, nyüszíthetnek, körbe-körbe nyugtalanul rohangálhatnak, abnormálisan nyáladzhatnak, illetve akár hányás és öncsonkítás is előfordulhat. Egyes kutyáknál olyan súlyos a helyzet, hogy mentális segítségre, terápiára van szükség. A professzionális kezelés azonban rendkívül költséges.

Kiskutya mereng az \u00e9let \u00e9rtelm\u00e9n egy mez\u0151n

Fotó: Pixabay

Nem jár mindenkinek

A Defaqto piackutató cég elemzése arra enged következtetni, hogy az állatbiztosítók is felismerték a jelenséget. A vállalat kutatása szerint napjainkban az említett szolgáltatók 44 százaléka fedezi a kutyák terápiás kezelését is a tavaly februári 30 százalékhoz képest. Brian Brown, a Defaqto fogyasztói pénzügyi szakértője figyelmeztetett, hogy hiába bővítették csomagjaikat a biztosítók, a terápiát nem fedezik minden esetben, még akkor sem, ha indokolt a kezelés.

Arra nincs mentség, ha a kutyát nem képzik ki és nem szocializálják megfelelően, ebben az esetben a biztosító nem fog fizetni. Ha a kutyád a szorongás jeleit mutatja, azonnal kérj segítséget. Számos biztosító ingyenes állatorvosi segélyvonalat tud ajánlani, ahol telefonon is tudnak tanácsokat adni, még akkor is, ha nem nyújtottál be kártérítési igényt. Ha nincs biztosítási fedezeted, akkor keresd fel az állatjótékonysági szervezeteket tanácsért.

-tanácsolta Brian Brown.

J\u00f3l nevelt kutya \u00f6lt\u00f6nyben, nyakkend\u0151ben, d\u00edszzsebkend\u0151vel

Fotó: Pixabay

Ne hagyd ki!