Egy átlagos szobanövénynél akár harmincszor több szennyezőanyagot kiszűrhet a levegőből
Fotó: Shutterstock

Verhetetlen lehet légtisztításban ez a szobanövény

Olyan növényt állít elő egy francia cég, amelyek egy átlagos szobanövénynél akár harmincszor több szennyezőanyagot képesek kiszűrni a levegőből. Az is kiderült, mikortól lesz kapható az üzletekben.


Rendkívül hatékonyan tisztíthatja a levegőt egy új növény

Beltéri levegőben nagy mennyiségben előfordulhatnak penészgombák, illékony vegyületek vagy egyéb szennyezőanyagok. Ezek mind károsan lehetnek az egészségre. Azonban a szellőztetés mellet növények is megtisztíthatják a szobalevegőt, hiszen képesek megkötni, így eltávolítani ezen anyagok jelentős részét.

A francia Neoplants vállalat olyan növényeket fejleszt, amelyek különösen hatékonyak lehetnek a légtisztításban. A szobanövények természetes mikrobiomjait, vagyis a megkötő- és feldolgozóképességüket javítják, így sokszorozzák meg azok hatékonyságát a levegő megtisztításában.

Az első fejlesztett növényük a Neo P1 szobai futóka, amit érdemes magas állványra helyezni, úgy maximalizálni a légtisztító hatását. A tesztjeik azt mutatják, az új növényféle légtisztítási hatékonysága olyan, mintha harminc hagyományos szobanövény lenne egyszerre a helyiségben.

A Természet Ismeret megjegyzi, azután, hogy a francia cég előállította a megfelelő fenotípust egy hasonló szobanövényhez, a következő feladatuk a növény felnevelése, ami meglehetősen időigényes. Emiatt az első ilyen növényféléjük 2024 augusztusában jelenhet meg a boltokban.

Ezek a zöldségek akár télen is ültethetők a lakásban

A levegőt kevésbé tisztítják, de remek tápanyag- és vitaminforrások lehetnek a téli hónapokban egyes lakásban, cserépben is termeszthető zöldségek. Soroljuk, a Balcony Garden Web szerint erre mely zöldségfélék lehetnek a legalkalmasabbak ebben az időszakban.

Burgonya: Kisebb helyen, akár az erkélyen is termeszthető. Ehhez olyan edényt kell választani, ami tudja biztosítani a vízelvezetést.

Sárgarépa: Szintén alkalmas betéri termesztésre, azonban ehhez az kell, hogy hűvös, napos helyre kerüljön. A termesztése a lakásban viszonylag időigényes, továbbá ennél a növénynél is fontos, hogy a kiválasztott cserép jó vízelvezetésű legyen.

Hónapos retek: Kisebb edényben is gyorsan és egyszerűen termeszthető. A magok elvetése után elsősorban arra kell ügyelni, hogy a földje mindig nyirkos legyen. Azonban nem szabad túllocsolni sem.

Cékla: Legalább 30 cm mély edény szükséges hozzá. Ennyi hely körülbelül hat tőnek elegendő. Ha attól több céklára lenne szükség, érdemes bébicéklában gondolkodni.

Hagymafélék: Leginkább az újhagyma nevelhető konténerben. Egy zacskó dughagymához nagyjából egy 10-12 cm mély cserepet érdemes használni. A hagymafélék termelésénél különösen ajánlott betartani a csomagolásukon feltüntetett utasításokat.

Torma: Mély, gazdag, agyagos, nedves talajban, napos helyen fejlődik a legjobban. A gyökereinek legalább 70 centiméter mély edényre van szükségük. Emellett vízelvezető lyukak is kellenek a tartályon. Öntözni is érdemes, ha kiszárad a talaj felső rétege. Emellett trágyázni is szükséges lehet havi rendszerességgel.

Fokhagyma: A fokhagyma beltéri termesztéséhez 15-20 cm mély cserép kell. Ennél a növénynél is lényeges, hogy a cserép alján legyen vízelvezető nyílás. A fokhagymagerezdeket egymástól 5 cm távolságra kell a földbe dugni. Igaz, a szokásosnál sűrűbben is ültethető, ha szedni akarjuk a növény zöldjét. Nem szabad, hogy kiszáradjon a talaja, ezért ha szükséges, gondoskodni kell az öntözéséről, különösen ha napfényes helyen tartjuk.

Ne hagyd ki!