Többszörösére nőhet a vetésterületeinek a mérete néhány éven belül
Fotó: Shutterstock

A jövő sztárja lehet ez a növény Magyarországon

A cirok kiváló takarmány-alapanyag, és növekszik a hazai piaca is. Hazánk megváltozó klímájához több vidéken jobban illeszkedhet, mint a kukorica. Mutatjuk, milyen tapasztalatok vannak a növénnyel, és mit érdemes tudni róla dióhéjban.


A kukoricát válthatja a cirok – ha nem is mindenhol

A kukorica Magyarország egyik legfontosabb terménye. A hazai etanolgyárak évi 2–2,5 millió tonnát vesznek fel belőle, 1,8 millió tonnát takarmányként hasznosítanak, humán célokra pedig 200 ezer tonnára van szükség, így jön ki a 4–4,5 millió tonnás összes belföldi felhasználás. A gyakorlatban tehát kizárt, hogy bármivel növénnyel teljesen helyettesíteni lehessen néhány éven belül, azonban vannak alternatívái a tengerinek.

Ha az egész országban nem is, de az idén súlyos aszály sújtotta területek egy részén indokolt lehet olyan takarmánynövényt is termeszteni a kukorica helyett vagy mellett, amely jobban tűri az aszályt: ilyen lehet a cirok.

Kínálat kell a kereslethez

Az Európai Unióban Franciaországban és Olaszországban termesztik nagyobb mennyiségben a cirkot, de hazánk adottságai is kiválóak a növénynek. Az olasz és francia gazdák jó véleménnyel vannak róla, hiszen például a kukoricához képest jóval kevesebb növényvédő szerre van szüksége.

2010-ben nagyjából 5 ezer hektáron termesztettek cirkot Magyarországon. A silócirokkal együtt mára 35-45 ezer hektáron foglalkoznak vele a gazdák. Arról már írtunk, hogy az idei szélsőségesen aszályos és forró időjárás hazánk néhány vidékén a cirkot sem kímélte, viszont a kukoricánál így is ellenállóbb növényről beszélhetünk. A tengerinél jóval kisebb a vízigénye, valamint nagyon jó a szárazságtűrése. Jellemzően akkor is jól érzi magát, amikor a többi növénykultúrát már megviselte a szárazság. Azonban azzal is számolni kell, hogy igencsak szeretik a vadak.

A piacáról tudni kell, hogy a nagyobb kereslete Magyarországon egy kritikus tömeg után jelenhet meg. A takarmányipar akkor tudja beépíteni a takarmány-receptúrákba a cirkot, ha megfelelő mennyiség válik belőle elérhetővé, és hosszabb távon biztosítottnak látszanak az ellátási láncai. Hazánkban több takarmány-felhasználó üzemben komoly növekedés látható a cirok felhasználásában, tehát hosszú távon lehet benne bízni, hogy a szemescirkot jó áron lehet értékesíteni – jegyzi meg az Agroinform.

Meg kell tanulni, hogyan termesszük

Megfelelő körülmények között a cirokból 7-8 tonna/hektár takarítható be. 10 tonnás hozama is elérhető, de ehhez meg kell kapnia azt az inputanyagot, amit a kukorica. Fontos adat a számításokhoz: 2t/ha már behozhatja a költségét.

A ciroknak magas a fehérjetartalma (ezért igényli a nitrogént), és a kukoricáéhoz hasonló a beltartalma. A feldolgozása sem jár többletköltséggel, és a vetésforgóba is jól beilleszthető. Remek a megújuló-képessége is: a növény addig nő, amíg lehetősége van rá. Azonban egy időben eltolódó betakarítás esetén - és ha az időjárás is engedi - sarjakat hoz. Ekkor a magokból vonja el a tápanyagokat és a sarjakba csoportosítja át, viszont így romlik a termése minősége.


Ne hagyd ki!