Másodvetésre augusztusban is van lehetőség
Fotó: Shutterstock

Ezek a zöldségek augusztusban is ültethetők, vethetők

A főnövények nyári betakarítása után akár augusztusban is van lehetőség másodvetésre vagy -ültetésre a kiskertekben. Erre olyan rövid tenyészidejű zöldségek lehetnek alkalmasak, amelyek a fagyok előtt betakaríthatók. Sorolunk néhányat!Kiskerti növények augusztusi vetéshez, ültetéshez

Számos rövid tenyészidejű haszonkerti zöldséget akár augusztusban is vethetünk, ültethetünk, hiszen betakaríthatók lesznek az első fagyok előtt. Ráadásul a meleg nyári hónapokban ezek a növények – amennyiben elégséges vízhez jutnak – hamarabb kikelnek, és később is gyorsabban fejlődnek.

Ilyen rövid tenyészidejű zöldség lehet például a saláta, a tépőkel, vagy ha kicsit hűvösebb lesz, a hónapos retek. Azonban másodvetésre szóba sem jöhetnek az olyan hosszú tenyészidejű, vagy fagyokig termő növények, mint a paprika, a paradicsom, a padlizsán vagy a cukkini.

Az Agrárszektor szakértője szerint a mizunához (újkeletű magyaros nevén mustársaláta) hasonló tépősaláták is jó választások lehetnek. Ezeknél nem kell megvárni a fejesedést, hiszen a leveleik folyamatosan szedhetők. Levélzöldségek közül pedig a petrezselymet, a spenótot, illetve a fűszerek közül a kaprot emelte ki a másodvetéshez.

 Új és mohó kártevő pusztítja a paradicsomot a kertekben

Ha a kiskerteknél járunk, érdemes említést tenni egy napjainkat érintő problémáról is. Pontosabban egy meglehetősen új kártevőről, ami könnyedén elpusztíthatja a paradicsomot a kertekben. A paradicsommoly (Tuta absoluta) Dél-Amerikából származik. Európában 2007-ben jelent meg, Magyarországon pedig 2010-ben. A lepkék rendjébe, azon belül a sarlósajkú molyok családjába tartozik. Az egyébként kiválóan rejtőzködő rovar a nevét onnan kapta, hogy kimondottan szereti a paradicsomnövényeket, azok legnagyobb kártevője.

Különösen veszélyessé teszi, hogy leginkább a paradicsomot kedveli, de nem veti meg a burgonyát, a padlizsánt, a csemegepaprikát és a dohányt sem. A kártevő lárvái aknázó életmódot folytatnak a növények leveleiben. Járatokat készítenek bennük, emiatt ellenük nem eredményes a vegyianyagos kártevőszabályozás. Egyébként is ellenállók szinte az összes ilyen vegyszerrel szemben.

Akkor hogyan védekezhetünk ellene?

Viszont léteznek olyan módszerek, amelyek hatékonyan felveszik velük a harcot. Biológiai védekezés gyanánt alkalmazhatók ellenük a Macrolophus pygmaeus ragadozó bogarak, amelyek megeszik a faj tojásait és lárváit. Továbbá az is bizonyított, hogy a Tuta absoluta populációja kordában tartható rovarparazita fonálférgekkel is. A Steinernema feltiae permetezéssel juttatható a levelekre, ahol a paraziták a lárvák testnyílásain keresztül bejutnak a szervezetükbe. Emellett gátolni lehet a paradicsommoly nőstényeinek és hímjeinek a szaporodását is, ha az utóbbiakat feromoncsapdákba ejtik.

Ne hagyd ki!