A legkeresettebbek a fogorvosok és a nőgyógyászok
Fotó: Shutterstock

Sokan elvből nem mennek magánorvoshoz

Egy friss kutatásból kiderül, majdnem minden harmadik magyar járt magánorvosnál tavaly, és átlagosan több mint 130 ezer forintot hagyott ott. Azonban ennél is többen választanák a magánegészségügyet, de a többség nem engedheti meg magának.


Népszerű a magánegészségügyi ellátás Magyarországon

Az Union Biztosító friss, reprezentatív felméréséből kiderül, nagyjából a magyarok harmada járt magánorvosnál 2022-ben és átlagosan 137 ezer forintot költött ezekre a vizsgálatokra. Ezen felül átlag 74 ezer forint ment el gyógyszerekre. A kutatás arra is rávilágított, ennél is többen mentek volna magánorvoshoz, de sokan nem tudták megfizetni.

Az is kiderült, a legtöbben a gyors ellátás és a nagyobb odafigyelés miatt választották a magánegészségügyet. Ráadásul ott olyan vizsgálatokat is elvégeznek, amiket az államiban nem tudnak.

A VG megjegyzi, akadnak olyan is, akik elvi okok miatt nem választották a magánellátást. Úgy vélik, ha fizetik a társadalombiztosítási járulékot, akkor igénybe is veszik az állami szolgáltatást.

Kiderült, leginkább a fiatalabbak és a magasabb iskolai végzettségűek választják a magánellátást. A legkeresettebbek a fogorvosok és a nőgyógyászok, a leggyakoribb vizsgálatok pedig (a fogorvosi vizsgálatokat nem számítva) a mellkas- és a hasi CT, az MRI-vizsgálatok és a kardió-CT.

Rengeteg gyógyszer megy kárba

Egyébként a napokban az is kiderült, 341,5 tonna gyógyszerhulladékot dobott be a lakosság a patikákban, a bioboltokban és a benzinkutakon kihelyezett zöld gyűjtődobozokba tavaly – tájékoztatott Miklósi András, a Recyclomed Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. Ez a mennyiség durván egy tonnával több, mint egy évvel korábban. Ráadásul 2019 óta a havonta begyűjtött átlagmennyiség minden évben meghaladta a 28 tonnát a cég adatai szerint.

A Hiflylabs Zrt. közlése alapján tavaly az összesített gyógyszerforgalom megközelítette a 600 milliárd forintot, amíg 2021-ben 569 milliárdért váltott ki receptköteles gyógyszereket a lakosság. 2022. decemberében több mint három és féléves rekord dőlt meg, miután 53,5 milliárd forintot fizettünk vényköteles szerekért a patikákban.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint pedig idén márciusban naponta 539 ezer doboz vényköteles gyógyszert váltottunk ki. Egy évvel korábban ez az érték 560 ezer volt.

Nem szabad a háztartási hulladék közé dobni

A Nemzeti Népegészségügyi Központ felhívta rá a figyelmet, hogy a háztartási hulladékba dobott, valamint a wc-n lehúzott vagy a lefolyóba engedett gyógyszerek hatóanyagai belemosódhatnak a talajba, ahonnan visszakerülhetnek az ivóvízbe.

A gyógyszerhulladékok között pedig különösen veszélyesek a gyulladáscsökkentő antibiotikum-tartalmú gyógyszerek, valamint a női nemi hormonokat tartalmazó fogamzásgátlók. Ezért hangsúlyozzák, a fel nem használt szereket a legjobb, ha visszaviszi a lakosság a patikákba.

Ne hagyd ki!