Zuckerberg sem akar lemaradni az MI-vonatról
Fotó: Shutterstock

Csevegj a Mesterséges Intelligenciával a Facebookon!

Nem akar lemaradni a nagy riválisaival, például a TikTokkal és a Snappal szemben a mesterséges intelligencia (MI) alkalmazásában Mark Zuckerberg cége, a Meta. Ezért MI-vel bővülhet a vállalat több platformja, egyebek mellett a Facebook és az Instagram.


Felül az MI-vonatra a Meta is

Már szeptemberben kiegészülhet a Meta számos szolgáltatása a mesterséges intelligencián alapuló, magyarul „perszónáknak” nevezett chatbottal a Financial Times információi szerint. Az emberközeli, személyiségekkel ellátott program a felhasználók kereséseit hivatott egyszerűbbé tenni. Emellett személyre szabott ajánlásokat tehet párbeszédes formában.

Iparági pletykák szerint az MI-nek akár harminc különböző személyiségjegye is lehet. Például egy szörfös karakter elsősorban utazási ajánlatokat tud tenni, egy másik pedig Abraham Lincolnra hasonlít majd. Ráadásul a robotok akár üzenetek megírásában is segítséget nyújthatnak. A fejlesztés olyan platformokon is megjelenhet, mint a Facebook és az Instagram.

A Meta több szempontból jól járhat

A hwsw megjegyzi, bár a Meta a chatbot felhasználói előnyeit hangsúlyozza, a beépített MI-vel több adatot szerezhet például a felhasználók érdeklődési köreiről a programmal folytatott beszélgetéseik révén. Ezzel Zuckerbergék akár tovább is finomíthatják a hirdetések célzását a platformjaikon.

Hozzáteszik, az elmúlt hónapokban a Snap is szponzorált linkekkel bővítette a ChatGPT-alapú My AI chatbotját. A Meta egy hasonló fejlesztéssel akár jelentősebb reklámbevételekhez is juthat.

Havidíjas, virtuális valóság (VR) - szolgáltatást indít a Meta

Egyébként az MI mellett a VR-vonalon is próbálkozik a Meta. Néhány hete jelentette be a cég, hogy a virtuális valóság szemüvegeit használóknak elindítja a Meta Quest+ nevű előfizetéses szolgáltatását. Ezzel havonta két, a virtuális valóságban játszható játékhoz kapnak hozzáférést az előfizetők, havi 7,99 dollárért (körülbelül 2700 forintért) vagy évente 60 dollárért (nagyjából 20 ezer forintért).

A programok aktív előfizetéssel játszhatók, és a Meta Quest Store-ban lehet feliratkozni rájuk. A szolgáltatás a Quest 2, a Quest Pro és az ősszel megjelenő Quest 3 (várhatóan 499 dollárba, átszámítva nagyjából 175 ezer forintba fog kerülni az Egyesült Államokban) eszközöket támogatja. Az így megkapható játékok között olyan alkotások is várhatók, mint a Stranger Things VR, az Assassin’s Creed és a Ghostbusters: Rise of the Ghost Lord.

De mi áll az igen kedvezményes szolgáltatás meghirdetésének hátterében? A Meta virtuális kiterjesztett valóságos technológiáit fejlesztő Reality Labs nagyon jelentős veszteséggel működött az elmúlt években. Az új szolgáltatással próbálja javítani ezen egysége pénzügyi mutatóit Zuckerberg cége. A divízió az első negyedévben 4 milliárd dollár működési veszteség mellett 340 millió dollár bevételt tudott felmutatni.

Ne hagyd ki!