Microsoft Teams, WhatsApp, Signal, Telegram, Gmail, Google Maps alkalmazások egy telefoon
Fotó: Unsplash

Élesedik a küzdelem a Microsoft Teams és a Zoom között

A járvány alatt óriásit mentek a videóchat applikációk, egyebek között a Slack, a Zoom és a Microsoft Teams is. Utóbbi a pandémia enyhülése ellenére is hatalmas lehetőséget lát a szolgáltatásban, és mindent megtesz azért, hogy piacvezető pozícióba kerüljön.


Vége a kullogásnak?

A Microsoft az elmúlt hónapokban számtalan „új" szolgáltatással bővítette a Teams applikációját. Az „új" szót azért tettük zárójelbe, mert jellemzően olyan funkciók kerültek bevezetésre, amelyeket a Zoom-nál már korábban is igénybe vehetettek a felhasználók. Ilyen volt például a tavaly márciusban bejelentett „virtuális háttér" bővítmény. Na de hagyjuk a múltat, ugyanis úgy néz ki, a Microsoft végre lekörözheti a Zoom-ot. A vállalat most a telekommunikációs alkalmazását, a Teams Phone-t fejlesztette tovább. A frissítésnek köszönhetően:

  • a felhasználók immáron a gépjárművükben is kezelhetik a Teams hívásaikat az Apple CarPlay-en keresztül
  • lehetőség nyílt a hívások különböző eszközök közötti átvitelére
  • az app képes lesz azonosítani a spamhívásokat
  • kapcsolatközponti szoftverek integrálhatók a Teams Phone-ba
  • bővült a listája azoknak az országoknak, amelyek támogatják a szolgáltatást
  • virtuális walkie-talkie funkcióval bővül az app

A helyzet az, hogy a felsorolt szoláltatásokat a Zoom is támogatja, egy kivételével. Ez pedig nem más, mint a walkie-talkie funkció, amely a nevéhez hűen lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy gombnyomásokkal kommunikáljanak egymással.

Éleződik a verseny

A felhasználók egyebek között azért szavaztak bizalmat a Zoomnak, mert rendkívül egyszerű telepíteni és kezelni, de a Teams gőzerővel azon dolgozik, hogy átcsábítsa a konkurens cég ügyfeleit. Igaz, a Microsoft egy kicsit későn kapcsolt, de egyre jobban felzárkózik a rivális vállalatokhoz. A cég tájékoztatása szerint júliusban már 80 millió aktív felhasználója volt a Teams-nek, szemben a Zoom cirka 300 milliós bázisával. Persze a Zoom sem ül a babérjain, a tőzsdén szerzett tőkenyereségét szintén fejlesztésekre fordítja, egyebek között felvásárolja a Five9 call center technológiai szolgáltatót. A Five9-nak köszönhetően a call centeres munkavállalók már megkötések nélkül használhatják a Zoom Phone szolgáltatásait.

A Microsoft is nagyon hasonló üzletpolitikát követ, ugyanis közvetlen kapcsolatot alakított ki telekommunikációs vállalatokkal, például a Verizon-nal és az NTT-vel, így a vásárlóknak nem kell külön bajlódniuk az integrációs folyamatokkal.

A Microsoft azt is hozzátette, hogy csak azok a vállalatok vehetik igénybe az új Teams Phone-t, amelyek előfizettek az Office 365 E5 vagy a Microsoft 365 E5 csomagjára.

Úgy tűnik, hogy az elmúlt évben, sőt, 18 hónapban a Microsoft szépen-lassan letett arról, hogy kinyírjon minket, és már inkább a Zoom kicsinálására fókuszál.

-összegezte az eseményeket Stewart Butterfield, a Slack vezérigazgatója.

Ne hagyd ki!