A klímaváltozás és az ukrajnai háború is betett a terméknek
Fotó: Shutterstock

Kifogyhatunk mustárból is

Különösen népszerű termék a mustár Franciaországban, az utóbbi hetekben azonban kezdenek kifogyni belőle az üzleteik. Emellett Olaszország is mustárhiánnyal küzd pár napja. A két ország sajtója szerint hamarosan egész Európára átgyűrűzhet a probléma.


A klímaváltozás tehetett be a mustártermelésnek

Franciaország jelentős mustárgyártó, az általuk készített mustártermékek nyolcvan százaléka azonban kanadai alapanyagokból készül. Kanadában viszont egy klímaváltozásnak tulajdonítható hőhullám és az azt követő aszály elvitte a termés felét tavaly júliusban, ezért sokkal kevesebb mustármag jutott exportra – írja a g7.hu.

Korábban azt tervezték a franciák, hogy a kiesést másik két nagy mustármagtermelő országból, Ukrajnából vagy Oroszországból pótolják. A közben kitört háború azonban keresztülhúzta a számításaikat, hiszen az ukrán forrás a katonai összecsapások miatt nem elérhető, az orosz kereskedelmet pedig nyugati szankciók sújtják.

Nem fényesek a kilátások

Ront a helyzeten, hogy a rossz tapasztalatok miatt a kanadai termelők jelentős része leállt a növény termesztésével, és inkább a nagyobb hasznot hozó gabonára váltott. Mindezért hosszú távú mustárellátási problémákkal szembesülhet a világpiac.

A franciák alaposan lábon lőtték magukat, a hazai mustármagtermesztéssel felhagytak, mert nem volt benne elég nyereség, a növényeket támadó bogarak ellen pedig nem tudtak hatásosan védekezni. Most visszakoznának, de ehhez időre és befektetésekre lesz szükség. Az iparág vezetői azt mondják, vissza kell állni a belföldi alapanyag-ellátásra, és ehhez olyan fajtákat kell nemesíteni, amelyek a megváltozott francia klimatikus viszonyok között is megfelelő terméshozamot adnak’

- jegyzi meg a portál.

Korábban is aggódtak a dijoni mustár miatt

Néhány hete már írtunk a dijoni mustár termelési problémáiról, akkor azonban még nem esett szó arról, hogy más mustártípusokat is érinthet a probléma. A mustártermelők szerint a gondok okozója a burgundiai Dijon környékén is jelentkező klímaváltozás, ami miatt tavaly ott is nagyjából felére csökkent a termelés.

A burgundi régióban, Dijon közelében a tavalyi év első hónapjaiban nagyon sok csapadék hullott, illetve nagyon hideg volt 2021 áprilisának elején három napig. Ezért a várt termésnek csupán a 48 százalékát takarítottuk be

- tájékoztatott akkor Luc Vandermaesen az egyik legnagyobb mustártermelő, a Reine de Dijon cégcsoport vezérigazgatója.


Ne hagyd ki!