Egy tengeralattjáró épp a felszínen pásztázza a környéket, a háttérben egy sziget látható

Képünk illusztráció.

Fotó: Shutterstock

Komoly hadiipari üzletet kötött Izrael a németekkel

Az Izraeli Védelmi Minisztérium bejelentette, hogy sikerült megállapodniuk a Thyssenkrupp multinacionális vállalattal: a német gyártó tengeralattjárókkal fogja ellátni az izraeli hadiflottát-írja a Reuters.


Nagy a bizalom

A minisztérium tájékoztatása szerint a Thyssenkrupp hajógyártásra szakosodott leányvállalata, a Marine Systems nyerte el a megbízatást, melynek értéke hárommilliárd euró, azaz nagyjából 1 080 milliárd forint. A tetemes összegért cserébe három tengeralattjárót szállít le a gyártó, amelyek közül az első várhatóan kilenc éven belül fog elkészülni.

Az izraeli haditengerészet öt német gyártású, Dolphin-osztályú tengeralattjárót üzemeltet, a hatodik jelenleg is Németországban épül. Az új, Dakar-osztályú hadigépezetek az öregedő „delfineket” fogják felváltani.

Szeretnék köszönetet mondani a német kormánynak a megállapodás előmozdításában nyújtott segítségéért és Izrael biztonsága iránti elkötelezettségéért. Biztos vagyok benne, hogy az új tengeralattjárók új szintre emelik az izraeli haditengerészet képességeit, és hozzájárulnak Izrael biztonsági fölényéhez a térségben

- mondta Benny Gantz védelmi miniszter.

Árgus szemekkel

A felek egy több mint 850 millió eurós ipari stratégiai együttműködési megállapodást is aláírtak, illetve egy izraeli oktatószimulátor megépítése és annak alkatrészellátása is a szerződés részét képezi.

Az ügylettel még lehetnek problémák, ugyanis az izraeli kabinet épp azt tervezi, hogy létrehozzon egy testületet, amely kifejezetten a több száz millió euró értékű haditengerészeti megbízatásokat vizsgálná.

Az izraeli ügyészek tavaly több izraelit, köztük egy üzletembert, egy volt haditengerészeti tisztet és egy volt minisztert is megvádoltak vesztegetéssel, pénzmosással és adócsalással (2009 és 2016 közötti ügyletekkel összefüggésben).

A Thyssenkrupp tájékoztatása szerint belső vizsgálataik során semmi jel nem utalt korrupcióra az eladások lebonyolításával kapcsolatban, és az izraeli hatóságok sem léptek fel a konglomerátummal szemben.

Ne hagyd ki!