Korábban például Bill Gates is figyelmeztetett a veszélyükre
Fotó: Shutterstock

Perelnek a majmos NFT-ken nagyot bukó befektetők

Korábban is sok kritika érte az NFT-ket (Non-Fungible Token = nem helyettesíthető zseton), hiszen sokan vélték úgy, hogy túlárazottak. Úgy tűnik, nekik lehet igazuk, hiszen drasztikusan bezuhant például a híres, majmos NFT-kollekció értéke is. Perelnek a befektetők.


Bezuhant az NFT-k értéke

Az NFT-k műalkotások digitális lenyomatai. Olyan zsetonok, amelyek nem cserélhetők egymásra. Gyakran úgy tartják számon ezeket, mint digitális vagyonok – például művészeti gyűjtemények - tulajdonjogának bizonyítékait. Viszont a kritikusai régtől úgy vélik, az NFT-k túlhájpoltak és túlárazottak. Úgy tűnik, az idő őket igazolja.

Az egykoron legértékesebbnek számító NFT-képkollekció, a majomképes Bored Ape Yacht Club képei korábban dollármilliókért cseréltek gazdát. Például a Sotheby’s aukciósház 24,4 millió dollárért (akkori árfolyamon durván 7,3 milliárd forintért) adott el egy világsztárokkal is reklámozott, 101 darabos Bored Ape Yacht Club NFT-készletet.

Azonban az NFT-k ára az elmúlt hónapokban bezuhant. Például Justin Bieber 1,2 millió dollárért vásárolt majmos NFT-je 2023 elejére „csupán” 69 ezer dollárt ért. Jack Dorsey legeslegelső tweetjéből készült NFT-ért pedig valaki 2,9 millió dollárt fizetett, majd néhány hete júniusban 1871 dollárra sikerült megválnia tőle.

Perelnek a befektetők

Persze sok befektető csalódott és perel – írja a Leet. A tavalyi év végén csoportos keresetet adtak be az NFT-képeket készítő Yuga Labs és annak vezetői ellen. Azzal vádolják őket, titokban fizettek a hírességeknek, hogy reklámozzák a majomképeket, így emelték meg mesterségesen az árukat.

Néhány hete pedig beperelték a Sotheby’s-t is, mert úgy látják, összejátszott a Yugával. A véleményük szerint megtévesztő árverésekkel hamisították meg a képek valós értékét. Ezért 5 millió dollár kártérítést követelnek.

A Sotheby’s és a Yuga Labs tagadja a vádakat.

Volt, aki korábban sem rajongott az NFT-k piacáért

Egyébként tavaly Bill Gates csúnyán beszólt az NFT-vel kereskedőknek. A Microsoft társalapítója szerint az NFT (és a kriptovaluta) száz százalékig a „nagyobb bolond elméletén” alapszanak.

A milliárdos ezzel arra a tőzsdei jelenségre utalt, amikor a befektetők tudnak pénzt csinálni értéktelen vagy túlárazott részvényekből is, ha elég (náluk nagyobb bolond) ember van, aki náluk is többet hajlandó adni értük. Gates azzal viccelődött, hogy „majmokról készült méregdrága digitális képek hatalmasat lendíthetnek előre a világon”, amellyel a Bored Ape Yacht Club NFT-kollekcióra utalt.

Ne hagyd ki!