Piros olajszállító hajó a kék tengeren
Fotó: Shutterstock

Hoppá, Moszkva már Ázsiába is kevesebb olajat exportál

A májusi rekord után csökkent az Ázsiába tartó orosz olaj mennyisége. A Bloomberg szerint ennek az lehet az egyik oka, hogy Moszkva kevesebb olajat termel ki, és a Kínán és Indián kívüli ázsiai partnereit már nem tudja kiszolgálni.


A nyugati államok ugyan az Oroszország ellen hozott szankciókkal összhangban bojkottálják a Kreml olaját, Ázsia azonban lecsapott az olcsóbban kínált energiahordozóra. Jelenleg Kínába és Indiába tart az orosz olaj tengeri exportjának 50 százaléka.

Megtorpan a sikertörténet

Az orosz olaj ugyan olcsóbb a riválisainál, az energiahordozók drágulása miatt azonban így is szép bevételt termel. Korábban a Bloomberg nyomán mi is megírtuk, hogy idén Moszkvának összesen 285 milliárd dollár bevétele származhat energiahordozók exportjából, ami tavalyhoz képest ötödével több pénz.

A sikertörténet azonban megtorpanni látszik: több mint 15 százalékkal kevesebb orosz nyersolajat exportáltak a tengeren hetes és négyhetes összehasonlításban is a májusi rekordértékhez képest – számolta ki a Bloomberg. Az ötödik hónapban az orosz olaj exportjából származó bevételek 11 százalékkal ugrottak meg, és elérték a 20 milliárd dollárt.

A július elsejét megelőző négy hétben azonban

átlagosan csupán napi 3,46 millió hordó orosz kőolajat exportáltak.

Az április 29-ét megelőző négy hétben ez az érték napi 3,75 millió hordónyi volt.

Még több orosz olaj lesz a piacon

Kínán és Indián kívül más ázsiai országokba gyakorlatilag megszűnt az orosz olaj szállítása, kivéve a Japánba és Dél-Koreába tartó alkalmi rakományokat, amely a kereslet visszaesését is jelezheti. A régió mára már a tengeren szállított orosz olaj mennyiségének csupán 52 százalékát fogadja be, míg az április közepét megelőző négy hétben ez az arány 63 százalékos volt.

Oroszország már elveszítette észak-európai piacának kétharmadát, bár az Európai Uniós szinte teljes (90 százalékos) bojkott csak öt hónap múlva lép életbe. Az észak-európai piacra szállított orosz olaj mennyisége április vége óta stabilnak tűnik: 400-450 ezer hordó naponta. Ennek nagy része a hollandiai Rotterdamba kerül. Európa más részeire is jut még az orosz olajból, általában néhány százezernyi hordó mennyiségben.

Bár úgy tűnik, hogy India és Kína jelenleg felszívja a piacon maradt orosz olaj egy részét, az uniós szankció életbe lépése után valószínűtlen, hogy Moszkva képes lesz vevőket találni a további felszabaduló olajmennyiségre – véli az Eurasia Group kockázatelemző cég vezetője. Henning Gloystein szerint

a világ többi része nem tudja majd teljesen felszívni azt az orosz nyersolajmennyiséget, amelyet 2023-tól az Európai Unió már nem vásárol fel.

Ne hagyd ki!