Ezek az országok kaptak rá leginkább az orosz olajra
Fotó: Shutterstock

Uniós ország is van az orosz olaj legnagyobb vásárlói között

Az orosz kőolaj kivitelének túlnyomó része ázsiai országokba kerül, de továbbra is jut belőle az Európai Unióba. Egyébként Kína csupán a harmadik legnagyobb felvevőpiaca volt az orosz olajnak az előző hónapban.


Kiderült, hová kerül a rengeteg orosz olaj

A Reuters olajpiaci kereskedőktől kapott tájékoztatása, valamint a Refinitiv Eikon kereskedelmi platform adatai alapján júniusban India vásárolta fel Oroszország exportolajának körülbelül a 60 százalékát. Nagyjából 1,95 millió hordónyi érkezett naponta a szubkontinensre, ami a teljes napi olajimportjának a 40 százalékát jelentette.

Az orosz olaj második legnagyobb felvásárlója Törökország volt ez előző hónapban. A török kereslet Oroszország hatodik havi olajkivitelének a 8 százalékát tette ki. A lista harmadik helyezettje pedig Kína volt 7 százalékkal a vizsgált hónapban.

A negyedik legnagyobb felvevőpiaca az orosz kőolajnak uniós ország volt, mégpedig Bulgária. Hozzájuk köthető az orosz olajkivitel 6 százaléka. A Portfolio megjegyzi, a bolgárok felmentést kaptak az Európai Uniótól a tengeren szállított orosz olajra kivetett embargó alól.

Idén több mehet el napelemre, mint olajtermelésre

Egyébként a hagyományos energiahordozókkal szemben egyre inkább fókuszba kerül a zöld energia. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerint 2021 óta gyorsabban bővülnek a megújuló energetikai beruházások, mint a fosszilis energiahordozókat célzó befektetések.

A zöld energetikai fejlesztésekbe leginkább a fejlett gazdaságok és Kína önti a pénzt, azonban a Föld szegényebb régiói továbbra is az olaj- és a földgáztermelésre költenek.

A szakértői becslések szerint nagyjából 2,8 billió dollár mehet el idén energetikai beruházásokra globálisa. Ennek a nagyobb része - mintegy 1,7 billió dollár - a megújuló- és atomenergiával, valamint az elektromos járműinfrastruktúrával kapcsolatos fejlesztésekre. 1,1 billió dollárt pedig az olaj-, gáz- és szénszektor befektetései emészthetnek fel.

Az IEA szerint ráadásul az idei lehet az első év, amikor a napelemes beruházások globális értéke megelőzheti az olajtermelésre fordított kiadásokat.

Beszakadtak a napelemek árai

A napelemek terjedésének az is kedvezhet, hogy 0,173 dollár/Watt szintre zuhant a kínai napelemmodulok ára júniusban. Ez minden idők legalacsonyabb értéke. Azonban ennél kisebb árak is előfordulnak a világpiacon. Az ázsiai országban az átlagos piaci árszintet jelző mutató (CMM, Chinese Module Marker) pedig 11,73 százalékot esett június utolsó előtti hetén, ami szintén új rekord.

Az árcsökkenés leginkább a napelemek világszintű, de elsősorban európai túlkínálatával magyarázható. A SolarPower Europe jelentése szerint Európában 2022-ben rekord nagyságú, 46,1 GW-nyi új naperőmű-kapacitás létesült. Azonban ennél jóval nagyobb lehet az importált napelemmodulok mennyisége, amelyek akár 85 GW teljesítményre is képesek lehetnek.

Emellett a napelemek egyik fő alapanyagának, a poliszilíciumnak az ára is esett és közelít a 60 jüan/kilogramm körüli, anyagköltségnek tartott küszöbértékhez, miután túlkapacitás alakult ki a gyártásában, elsősorban Kínában.

A szakértők további esésre számítanak a napelemmodulok árszintjében. Úgy vélik, az árak a harmadik negyedévre stabilizálódhatnak, miután a poliszilícium és napelemostya árszabásai elérték a mélypontot.

Ne hagyd ki!