A termelés volumenének fenntartását sem tudják megoldani
Fotó: Shutterstock

Visszaeshet az USA olaj- és gázexportja

Bajba került az amerikai palaolaj- és palagáz-szektor, miután a kitermelésükhöz szükséges eszközökre az igény jóval nagyobb a kínálatnál. Ez veszélybe sodorhatja az USA olaj- és gázexportját is.


Növelné az LNG-exportot az amerikai kormány

Az amerikai kormány az olaj- és gázkitermelés növelésével szeretné lenyomni az energiahordozók világpiaci árát, a bővülő exportjával pedig a befolyását is növelné az európai piacokon. Mindezek miatt manapság igen nagy állami nyomásnak vannak kitéve az USA hidraulikus kőzetrepesztéssel olajat és gázt termelő cégei – írja a vg.hu.

A kiugróan magas gázárak és az olaj hordónkénti 100 dolláros árszintje a magánszektort is új mezők nyitására ösztönzi, azonban úgy tűnik, hogy nincsen hozzá elegendő gépük.

A következő másfél év során a kitermelésnövelés legfőbb akadálya a berendezések hiánya marad

– nyilatkozta Robert Drummond, a NexTier Oilfield Solutions nevű palacég vezérigazgatója.

Növelték a termelést

Az Egyesült Államok egyetlen félév alatt 12 százalékkal növelte az LNG-kivitelét (cseppfolyós gáz) az egy évvel korábbi volumenhez képest. Ezzel a mennyiséggel pedig meghaladta a piac másik két legnagyobb szereplőjének, Katarnak és Ausztráliának az exportját is.

A gépek hiánya miatt azonban a pandémia előtti rekordszintet jelentő napi 12,3 millióról hamarosan 11,9 millióra eshet vissza az USA nyersolaj-kitermelése az US Energy Information Administration előrejelzése szerint. A beszállítói láncok szakadozása mellett pedig a dráguló hitelek, valamint a munkaerőhiány is évekre megakadályozhatja, hogy egyensúlyba álljon a kereslet és a kínálat.

Korábban több, nagyobb iparági szereplő is figyelmeztetett arra, hogy a piac telített, és gyakorlatilag lehetetlen üzembe állítani további kapacitásokat.

Kiszorul Oroszország az uniós gázpiacról

Néhány hete írtunk róla, hogy júniusban az Európai Unió több LNG-t importált az Egyesült Államokból, mint amennyi földgáz vezetéken érkezett Oroszországból. A történelem során először fordult elő, hogy nem Moszkva volt Európa legnagyobb gázszállítója egy adott hónapban.

A történelmi fejlemény mögött az áll, hogy a Gazprom karbantartásra hivatkozva a felére csökkentette a szállított gáz mennyiségét az Északi Áramlat-1 gázvezetéken június közepén, valamint több mint egy hétre leállította a szállítást a Török Áramlaton is.

Az elmúlt hónapokban az is Európa felé hajtotta a tranzitokat, hogy az öreg kontinens - az ázsiainál magasabb - spotárai vonzották a rugalmas szállítókat. Az Uniónak emiatt is sikerült jelentős mennyiségű LNG-t importálnia. A szakértők szerint azonban önmagában a cseppfolyós földgáz nem lesz elég ahhoz, hogy kiváltsa az orosz vezetékes szállítást.

Ne hagyd ki!