Egy férfi egy szürke csomagolású óvszert húz ki a farzsebéből
Fotó: Shutterstock

Visszaesett a kereslet az óvszerekre a járványban

Sokan arra számítottak, hogy a pandémia miatti bezártság hatására drasztikusan meg fog nőni a kereslet az óvszerekre. A legnagyobb gyártók komoly bajba kerültek az elmúlt két évben, mert ezzel ellentétes folyamatok zajlottak a piacon-írja a Nikkei.Nem várt következmények

A koronavírus-járvány berobbanása óta olyan alacsony a kereslet az óvszerekre, hogy a világ egyik legnagyobb gyártója, a Karex kénytelen volt bővíteni termékportfólióját a hatalmas veszteségek mérséklése érdekében.

A Karex „békeidőben” évente nagyjából 5,5 milliárd óvszert gyárt. Olyan márkáknak szállít be, mint a Durex, a Trojan vagy a ONE Condoms.

A malajziai vállalat vezérigazgatója, Goh Miah Kiat arról számolt be a Nikkei hírportálnak, hogy 2020 márciusa óta 40 százalékkal csökkentek a cég eladásai. Ez azt jelenti, hogy a megszokott mennyiséghez képest több mint kétmilliárddal kevesebb óvszert értékesített a pandémia alatt.

Persze nem csak a Karex került nehéz helyzetbe. A Durex és Trojan is hasonló tapasztalatokról számolt be, de valójában az egész szexipart megviselte a válság. Na jó, ez nem teljesen igaz, ugyanis a mesterséges intelligencia által működtetett szexrobotok eladásai 50 százalékos növekedést mutattak 2020 nyarán. Na de térjünk vissza a Karexre.

Van remény

Goh Miah Kiat elmondta, hogy bár az egyedülálló emberek randizási lehetőségeinek korlátozása, illetve az együtt élő, „összezárt” párok intimitásának csökkenése is befolyásolta az eredményeket, valójában sokkal nagyobb problémák húzódnak meg a háttérben.

Kifejtette, hogy az óvszerek iránti kereslet rendkívüli módon csökkent, amikor határozatlan időre bezárták a szállodákat és a moteleket. Továbbá az értékesítések jelentős része kormányzati akciókra vezethető vissza. A vírus miatt a legtöbb ország egészségügyi szükségállapotot hirdetett, amelynek következtében a nem létfontosságú projekteket leállították. Ebből kifolyólag az óvszerosztásért felelős klinikákat is bezárták.

Az elmúlt hetekben valamelyes javult a helyzet, de a Karex vezetősége úgy döntött, hogy a biztonság érdekében új termékekkel bővíti kínálatát. Az orvosi kesztyűk gyártását már el is kezdte. Ez egy teljesen logikus lépés, hiszen a gumikesztyűk és az óvszerek nagyon hasonló anyagból és eljárással készülnek.

A Karex a június 30-án zárult 2021-es pénzügyi évében 1,2 millió maláj ringgit, azaz nagyjából 90 millió forint veszteségről számolt be. 2013-as tőzsdére lépése óta ez volt az első veszteséges éve.

Ne hagyd ki!