Újra, országszerte kapható a Pilóta keksz
Fotó: Shutterstock

Visszatért a Pilóta keksz, de elszállt az ára

Több hónap kihagyás után ismét kapható a Pilóta keksz számos magyarországi üzletben. A termék visszatértésének sokan örültek, viszont a korábbiakhoz képest néhol háromszoros ára meglepetést okozott.


Meglepetést tartogatott a régi-új Pilóta keksz árcímkéje

Bár sokan örültek a Pilóta keksz visszatértének az üzletekbe, többen hangot adtak a nemtetszésüknek a közösségi médiában a termék ára miatt.

A Pilóta keksz tavalyi, 300–400 forintos átlagárának a növekedése meghaladta az 50 százalék körüli magyarországi élelmiszerinflációt is. Nem is kevéssel, hiszen a 2022-es árszint háromszorosán is kínálják a régi-új terméket az üzletek.

A Napi megjegyzi, 849 forint alatt sehol sem lehet kapni a kekszből, de jellemzően ettől drágábban lehet megvenni. Hozzáteszik, a gyártója portfóliójában csupán ez a termék drágult ilyen drasztikusan.

Az előállítási költségek emelkedésével magyarázzák a drágulást

Az infláció begyűrűző hatásai a Pilóta előállításának költségeire is hatással voltak. Drágult az alapanyag, a csomagolóanyag, a logisztikai költségek, a humán erőforrás költsége. Ez utóbbi a Pilóta esetében különösen fontos tényező

– nyilatkozta Grzegorz Lis, a Mondelez Hungária Kft. ügyvezető igazgatója.

Hozzátette, a búza és a kakaó drágulása is igencsak hozzájárul a Pilóta keksz árának az emelkedéséhez. Egyébként a Mondelez a termékeket változatlan receptúrával készíti. Csupán annyit változtattak, hogy immár fenntarthatóan termesztett búzát vásárolnak a kekszhez.

Gyártási problémák

Tavaly ősszel kezdett eltűnni a Pilóta keksz a magyarországi üzletek polcairól. A Mondelez Csoport akkor jelezte, várhatóan hónapokig nem lesz elérhető a termékük. Azt közölték, a tartós készlethiányt a gyártókapacitásaikat érintő nehézségek, illetve az édesipari ágazatot is sújtó alapanyag és csomagolóanyag-hiány együttesen okozza.

A Győri Keksz székesfehérvári gyárában április végén indult újra az ikonikus keksz gyártása. Július elejétől kapható ismét országszerte az édesség. Első körben a klasszikus Pilóta tért vissza a boltokba, majd a Pilóta Tripla kakaós.

A Pilóta kekszet az 1960-as években kezdték el gyártani. 2021-ben csaknem 5 millió 470 ezer darab fogyott belőle. A Pilótát kezdetben a Győri Keksz győri üzemében készítették, de immár 27 éve a Mondelez székesfehérvári gyárában állítják elő.

Ne hagyd ki!