A következő évek egyik nagy üzlete lehet a rovarfehérje
Fotó: Shutterstock

Tetszik vagy sem, óriási üzlet lehet a rovarfehérje

Akár a 8 milliárd dollárt is elérheti a rovarfehérjék piaca az évtized végére. Különösen nagy előnyük, hogy folyamatos és környezetbarát lehet az előállításuk.


A következő évek egyik nagy üzlete lehet a rovarfehérje

Gyakorlatilag bizonyított a rovarfehérjék versenyelőnye a hagyományos, állati fehérjékkel szemben az élelmezés és a takarmányozás területén - írja a Food Ingredients First.

A rovaralapú fehérjék megoldást jelenthetnek az éleződő élelmezési és klímaváltozási válságra, mivel azok emészthetősége és aminosav-összetétele is jól megfelel – a takarmányozás mellett – az emberi táplálkozás igényeinek is

- idézi a franciaországi székhelyű Ÿnsect vállalat közlését az Agroinform.

Az előnyeik közé sorolják azt is, hogy a rovarfehérjék előállításának környezeti lábnyoma jóval kisebb, mint a hagyományos hústermékeké, azonban sokkal költséghatékonyabb a termelésük. Egyúttal több szakértő egyetért abban is, hogy a rovaralapú fehérjék gyártása nemcsak környezetbarát, hanem folyamatos is.

Mindezek miatt a Ÿnsect úgy számol, a rovarfehérjék globális piaca 2030-ra elérheti a 8 milliárd dollárt. Azonban ezt az értéket nagyban befolyásolhatja, mennyire fogják elfogadni a fogyasztók ezeket a termékeket a jövőben. Viszont a kutatások azt mutatják, a tájékoztatás hatására például a franciák egyre elfogadóbbak a rovaralapú készítményekkel.

12 ezer forint a tücsökliszt kilója

Miután négy rovar élelmiszercélú felhasználását engedélyezték az Európai Unió tagországaiban, Nagy István agrárminiszter azt nyilatkozta, „veszélybe kerülhetnek a hagyományos táplálkozási szokásaink” és „a magyar emberek nem akarnak rovarokat enni”, valamint nem is szorul ilyen élelmiszerekre az ország. Emiatt szigorított például a rovaralapú alapanyagokat tartalmazó termékek címkézési szabályain a kormány.

Azonban több szakember érvel a rovaralapú élelmiszerek mellett. Szerintük a jövő élelmezésének kihagyhatatlan részei lesznek, hiszen a rovarok tartása és feldolgozása környezetbarátabb, mint a haszonállatok többségéé, valamint az azokból készülő ételek egészségesek.

Viszont a Deutsche Welle riportjából kiderül, egyáltalán nem olcsó alapanyagokról beszélhetünk. Például egy kiló tücsökliszt 11-12 ezer forintba kerül, és jelenleg csak külföldről lehet behozni.

Az állattartók körében egyre népszerűbb

Ahogyan azt fentebb említettük, számos rovaralapú termék takarmányozási célra is alkalmas. Például a rovarolajat és a rovarlisztet jellemzően a hal-, a sertés- és a baromfiágazat hasznosítja. Azonban előfordul, hogy házikedvencek, főleg kutyák és macskák, eledeleihez vásárolnak belőle. Más termékeiket pedig terráriumi állatok ételeként is keresik.

Nagyon a takarmányra és az élelmiszerre fókuszál az iparág, de az intenzív rovartenyésztés nagyjából 10 éves ágazat az EU-ban. A rovarok felhasználási lehetőségei még gyerekcipőben járnak. A mi esetünkben a fekete katonalegyek kitintartalma óriási, egy kis fejlesztéssel akár műanyagot is ki lehetne váltani velük. Sőt, a szépségiparban is jól lehetne használni a zsírja miatt. Élelmiszerekben is el fogják fogadni, de úgy gondolom, gyorsabban megemésztik az emberek kozmetikumok formájában

nyilatkozta a fekete katonalégy felhasználhatóságáról Aszalai Sándor a Grinsect alapító ügyvezetője korábban.


Ne hagyd ki!