A Spotfy kezdőoldala orosz nyelven, a telefon mellett egy pár fülhallgató látható
Fotó: Shutterstock

Ennyi volt: a Spotify elhallgat Oroszországban

Oroszország új médiaszabályozását már a Spotify zenei streamingszolgáltató „gyomra” sem tudja bevenni.


Több a soknál

Vlagyimir Putyin orosz elnök 2021 júliusában írta alá a rendeletet, amely megköveteli minden közösségi média vállalattól, amelynek szolgáltatásait naponta több mint 500 ezer ember használja, hogy nyisson hivatalos irodát Oroszországban, különben komoly szankciókra, például teljes, országos betiltásra számíthat. A Spotify azon kevés vállalatok közé tartozik, amelyek eleget tettek a követelésnek a márciusi határidő előtt.

Ahogy oly sok vállalatnak, úgy a Spotify-nak is gyökeresen megváltozott a véleménye az oroszországi működésről, miután Putyin elindította „speciális műveletét” Ukrajna ellen: március elején ideiglenesen bezárta helyi kirendeltségeit.

A napokban egy lépéssel tovább ment.

Egy korszak vége

A Spotify Technology bejelentette, felfüggeszti streaming szolgáltatását Oroszországban, válaszul az ország új médiaszabályozásra. A szóban forgó új jogszabály értelmében illegális minden olyan esemény bejelentése, megosztása, amely rossz fényben tünteti fel az orosz hadsereget.

Úgy gondoltuk, hogy rendkívül fontos megkísérelni szolgáltatásunk működésének folytatását Oroszországban, hogy megbízható, független híreket és információkat biztosítsunk a régióból. Sajnos a közelmúltban életbe léptetett jogszabály, amely tovább korlátozza az információkhoz való hozzáférést, megszünteti a véleménynyilvánítás szabadságát, és kriminalizál bizonyos típusú híreket, veszélybe sodorja a Spotify alkalmazottjainak, sőt, akár még a hallagatóságának is a biztonságát

-olvasható a cég közleményében.

A Reuters értesülései szerint a Spotify április elején fog elhallgatni Oroszországban.

Nem vacakolnak

A streamingszolgáltató tájékoztatása szerint a háború kezdete óta több ezer tartalmat vizsgált át, továbbá korlátozta az orosz állami média tulajdonában lévő és az általa üzemeltetett műsorok elérhetőségét.

Mindezek mellett Oroszország kivételével minden egyes piacán letörölte az RT televíziós csatorna és a Szputnyik hírügynökség tartalmait.

A Szputnyik úgy véli, a sajtó képviselőit érintő bármilyen korlátozás a cenzúra iskolapéldája és a szólásszabadság megsértésének legvisszataszítóbb módja.

A RT szerint az adását korlátozó techcégek közül egy sem tudta megindokolni, hogy pontosan mi is volt a probléma a tartalmaival.

A Spotify jelezte, minden, saját alkalmazottja által felajánlott adomány értékét megduplázza, hogy támogassa a humanitárius erőfeszítéseket.

Ne hagyd ki!