Guy Fawkes maszk egy orosz zászló előtt egy laptopon, a háttérben egy programkód, a ötét weben még elérhetők a szankcionált oldalak
Fotó: Shutterstock

Az oroszoknál betiltott platformok átmentek a sötét webre

Az internet sötét bugyraiban még az oroszok sem ttudnak mindent ellenőrizni.Ahogy Oroszországot egyre több ország és vállalat szankcionálja Ukrajna elleni támadása miatt, úgy szépen-lassan Moszkva is visszavág a maga módján. Az információ szabad áramlásának megakadályozása érdekében Oroszország betiltotta a fennhatósága alá tartozó területeken egyebek között a Twittert, a Facebookot és számos nagy sajtóorgánumot, így például a BBC-t, a New York Times-t és Deutsche Welle-t is.

Ez leegyszerűsítve azt jelenti, hogy az orosz területeken élő emberek nem tudnak hozzáférni a szankcionált tartalmakhoz.

A vállalatok, hírportálok nem estek kétségbe a korlátozások miatt, szinte azonnal előálltak egy megoldással.

Az internet sötét oldala

Valószínűleg sokaknak nem kell bemutatni a legendákkal átitatott „sötét web" jelenségét. Akinek viszont homályos a terület, gyorsan összefoglalva az a lényeg, hogy az átlagos felhasználók, akik például Google Chrome-ot vagy Firefoxot használnak böngészésre, azok egyes adatok szerint csak az internet kavalkádjának a 10 százalékát látják. Van tehát bődületes mennyiségű adat és weboldal, amelyet csak speciális böngészőkkel érhetünk el. Ilyen például a Tor böngésző.

A Tor (The Onion Router) különlegessége, hogy gyakorlatilag teljes anonimitást biztosít a használójának: minden böngészési előzményt automatikusan kitöröl, de ami még fontosabb, hogy a felhasználó teljes adatforgalmát titkosítva kezeli. Így szinte (hangsúlyozzunk, szinte) lehetetlen lenyomozni, hogy ki és honnan használja a Tort. Segítségével hozzáférhetünk a dark és a deep web oldalaihoz, fórumaihoz is. Mondanunk sem kell, a bűnözők is előszeretettel használják a „hagyma” böngészőt.

Előnyeivel a nagyobb vállalatok is tisztában vannak, az oroszok által szankcionált szereplők pedig szinte azonnal megtették a szükséges lépéseket, hogy csatlakozzanak a Tor hálózatához, és tartalmaik ismét elérhetők legyenek Oroszországban.

A Tor Project lehetővé teszi egy testreszabott Firefox böngésző letöltését, amellyel névtelenül böngészhet bárki az interneten, és hozzáférhet a speciális, csak Toron keresztül elérhető „.onion” tartományokhoz.

A felhasználók így megkerülhetik a kormányzati cenzúrát, és hozzáférhetnek az országukban blokkolt webhelyekhez.

Az alábbi vállalatok, hírportálok már élesítették a speciális, csak Toron keresztül elérhető URL-címeiket: 

Ne hagyd ki!