Bekavart Indonézia az étkezési olajok piacán (is)
Fotó: Shutterstock

Ki kellene sütni valamit az étolajbajok megoldására

A magyarországi árstop ugyan alacsonyan tartja a napraforgóolaj árát, az ársapka vége azonban – hasonlóan a nemzetközi trendekhez – ugrásszerű drágulást hozhat. Szakértők eddig azzal számoltak, hogy a pálmaolaj jelentheti a kiutat a nemzetközi étkezésiolaj-válságból, a keresletének felpörgése azonban több probléma forrása lehet, mint amennyi hasznot hozhat. Ráadásul Indonézia is keresztülhúzta a nemzetközi piac számításait.


Étkezésiolaj-válságot hozott az ukrajnai háború

Ahogyan arról korábban írtunk, Oroszország exporttilalmat vezetett be a napraforgómagra, valamint kiviteli korlátozást a napraforgóolajra és -lisztre a nyár végéig, de egyébként is több nyugati kereskedelmi szankció van érvényben az eurázsiai országgal szemben az ukrajnai háború miatt.

Emellett Ukrajnában is probléma lépett fel a termelésben, hiszen a fegyveres konfliktus nyomán a megszokott 6,7 millió hektár helyett az idén várhatóan 4,8 millió hektáron tudnak napraforgót termeszteni.

Ukrajna és Oroszország a világ két legnagyobb napraforgóolaj-exportőre, összesen a világpiac 80 százalékát fedik le. Az említett problémák miatt pedig óriásit emelkedett a napraforgótermékek ára a nemzetközi piacon.

Idehaza is exportkorlátozás van érvényben napraforgóra, ezért készlethiány nem valószínű, hogy fenyegeti az országot, ráadásul életben van a napraforgó-ételolajra vonatkozó ársapka is. Ezek megszűnése azonban jelentős áremelkedést hozhat, azok végének időpontja azonban bizonytalannak tűnik.

A pálmaolaj lehetne a megoldás

A rendkívül megdráguló napraforgóolaj jelentette problémát a közelmúltban a relatíve olcsó pálmaolaj nagyobb arányú használatával kívánta csökkenteni a nemzetközi piac. Annak a termelésével viszont van némi probléma: az árát a környezet is megfizeti. Az elmúlt években úgy tűnt, hogy visszaesik a termék iránt a kereslet, hiszen felismerték a fogyasztók, hogy az előállítása mekkora környezetpusztítással jár, most azonban megváltozhat a helyzet.

Mivel a napraforgóolaj kiesett, a nagyvállalatok annak ellenére a pálmaolaj felé fordulnak, hogy elismerik, mekkora károkat is okoz. De sajnos a helyzet most úgy áll, hogy vagy pénz, vagy környezetvédelem. Ha a pálmaolaj használatát továbbra is mellőzik, akkor a csőddel néznek szembe. És nem csak olyan termékekről van szó, melyet távoli országokban forgalmaznak számunkra ismeretlen gyártók, elképesztően sok hazai termékben is bőven találhatunk pálmaolajat – írja a Köpönyeg.hu.

Indonézia tehet keresztbe a számításoknak

A világ pálmaolaj-termelésének 85 százalékát Indonézia és Malajzia adja. A Reuters szerint azonban az indonézek keresztbe tettek a pálmaolaj iránt sóvárgó nemzetközi piacnak, hiszen az elszálló infláció és élelmiszerárak miatt betiltották a termék exportját.

Az elemzők szerint a világ legnagyobb termelőjének döntése ugyan megkímélheti a környezetet a termelés felpörgetésétől, azonban számos más áru drágulását hozhatja magával. Tovább emelkedhet más étolajok költsége (mint például a napraforgóolajé, a repceolajé vagy a szójaolajé), valamint számos egyéb termék, egyebek között kozmetikumok és tisztítószerek árszintje.

A globális növényi olajszállítmányok közel 60 százalékát tette ki eddig a pálmaolaj, Indonézia pedig az összes növényi olajexport körülbelül egyharmadát adta.

Ne hagyd ki!