Növekedhetnek a tagdíjak a társaságoknál
Fotó: Shutterstock

Kaptak is, de adniuk is kell a fővárosi taxisoknak

Harmadával emelkedtek a budapesti taxisok tarifái egy héttel ezelőtt. Ezt követően több fővárosi taxitársaság megemelte a tagdíjat, de mások is tervezik a díjemelést.


Korán örülhettek a taxisok

Az fővárosi taxik alapdíját 700-ról 1000 forintra, a kilométerdíjat 300-ról 400-ra, a percdíjat pedig 75 forintról 100 forintra emelték május 9-től. A 33 százalékos drágulást az üzemanyagárak elszállásával, a magas inflációval, valamint a minimálbér és a bérminimum emelésével indokolták a városvezetők –számoltunk be róla egy héttel ezelőtt.

A jelek szerint nem sokáig örülhettek a taxisok, mert több taxitársaság azóta megemelte a tagdíját, valamint más társaságok is tervezik a díjemelést – írja a 24.hu.

Azért szerettünk volna tarifaemelést, mert mindenki belőlünk él. Most, hogy megkaptuk, gyorsan el is veszik egy részét. Pedig ez nekünk szólt

– nyilatkozta egy taxis.

Ilyen tagdíjakkal kalkulálhatnak

A portál információi szerint a Főtaxinál heti 9500 forinttal, azaz nagyjából havi 40 ezer forinttal emelték meg azt az összeget, amennyiért a taxis a társaságnak dolgozhat. A taxitársaságot is megkeresték az ügyben, akik nem erősítették meg, de nem is cáfolták a hírt.

Az utaskiszolgálás hatékonysága érdekében a Főtaxi új prémium tagdíjrendszert vezet be. A taxis franchise partnereink május 23-tól a heti átlagos fuvarszámok teljesítésével automatikus jóváírást kapnak a következő heti tagdíjból. A prémium rendszer lehetővé teszi, hogy a kiemelt időszakokban és viszonylatokban végzett szolgáltatás ellentételezéseként partnereink akár a korábbinál alacsonyabb tagdíjat fizethessenek

- írták közleményükben.

Úgy tudni, hogy a City Taxinál ennél alacsonyabb volt az emelés, hiszen ott havi 10 ezer forinttal kérnek többet a taxisoktól. A 24.hu megkereste az említett társaságot, valamint a 6X6-ot is a kérdéseivel, választ azonban nem kapott. Továbbá az információik szerint a százalékos alapon működő Boltnál is emelkedhettek a fuvarozók költségei.

Így látja az elnök

Az Országos Taxis Szövetség elnöke, Metál Zoltán is megszólalt a témában. Ő nem tudta megmondani, hogy mely társaságok emeltek tagdíjat és mennyivel, arról azonban beszámolt, hogy többen is díjemelést terveznek. A díjnövekedést egyébként érthetőnek nevezte. Véleménye szerint még jól is elsülhet a dolog, mert növelheti a versenyt a társaságok között, ami jót tehet a piacnak.

A szakember arról is beszámolt, hogy a fővárosi taxitarifák növekedése okozott egy nagyjából 10 százalékos forgalomcsökkenést a városban, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy a forgalom hamarosan visszaállhat. Emellett tart a benzinárstop megszűnésétől, ami komoly költségekkel terhelné meg a taxisokat. Továbbáúgy érzi, hogy a keresleti és kínálati oldalról jelenleg meglehetősen kiegyenlített a piac. Ugyan több időt töltenek a taxisok az utakon, mint korábban, de nőttek a bevételeik is.

Ne hagyd ki!