Emellett szakemberek minősítettek korábbi aszúborokat is
Fotó: Shutterstock

Kiderült, mire számíthatunk az idei tokaji száraz boroktól

Vége felé közeledik a szüret Tokaj-Hegyalján. Az idei történelmi aszály a tokaji szőlőültetvényeket is megviselte, ezért valamivel kevesebb termést hoztak, mint arra a szezon előtt számítani lehetett. A szakember elmondta, hogy milyen a szüretelt szőlők minősége, és mi várható a most készülő boroktól.


Megviselte az aszály a tokaji szőlőt is

A meteorológiai mérések kezdte óta, 120 éve nem volt akkora aszály Magyarországon, mint idén. Tokaj-Hegyalján a szőlő tenyészidőszakában csupán 120-150 mm csapadék hullott augusztus végéig. Az időszakot az ültetvények különbözően vészelték át. A fiatalabbak jellemzően nagyobb kárt szenvedtek, viszont az idősebb - azokon belül az ellenállóbb fajták, mint a furmint - kisebbet. Emiatt kevesebb szőlőt szüreteltek a gazdák, mint egy átlagos évben – tájékoztatta Molnár Péter, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke a VG-t.

A forró, aszályos nyári hónapok után a szeptember több csapadékot hozott, ami néhol mérsékelte a károkat, de számos ültetvényre későn érkezett. Viszont az eső elindította az aszúsodást a szemeken, mégpedig magas mustfokról. Tehát idén tudnak aszúszemeket szedni a borvidéken, azonban kevesebb lett a szőlő, így aszúsodott szemekből is kevesebb van.

Mi várható az idei tokaji boroktól?

A szakember elmondta, hogy szép borokra számít az idei termésből. A pezsgőkhöz és a száraz borokhoz az aszály ellenére is megfelelő savakkal szüretelték a gyümölcsöt. A készülő termékek jó évjárat jeleit mutatják. Az édes borokról ilyenkor még nem lehet nyilatkozni, hiszen később készülnek.

Molnár Péter beszélt a tokaji felvásárlási árakról is. Az első osztályú aszúszemekért nagyjából 3 ezret, a másodosztályúkért pedig 2600 forintot adtak kilónként idén. A szőlő árszintje is felfelé mozdult tavalyhoz képest: a 2021-es 100-110 Ft/kg után 110-130 Ft/kg között alakult a száraz borok alapjául szolgáló szőlőfajták többsége.

Józan értékelés a tokaji aszúk tesztjén

A Szupermenta tesztjén is bizonyították kiválóságukat a tokaji aszúk. A nagy kereskedelmi láncok kínálata alapján összesen 17, 2016-2018-as évjáratú ötputtonyos aszúbort hasonlítottak össze a Nébih szakemberei.

A laboratóriumban csaknem 40 paramétert vizsgáltak: mérték egyebek között a termékekben a glicerin és a tartósítószerek mennyiségét, valamint az alkohol- és cukortartalmat. A borok beltartalmi és élelmiszerbiztonsági jellemzői megfeleltek az előírásoknak.

A palackok jelölésvizsgálatakor a szakemberek ellenőrizték, hogy a kötelező elemek szerepelnek-e a címkéken, valamint az egyéb jelölések megfelelnek-e a kritériumoknak. Ebben az esetben sem tártak fel hiányosságot.

A termékteszt talán legnépszerűbb mozzanata a kedveltségi vizsgálat, ahol szakértő és laikus borkedvelők pontozták a termékeket. Értékelésük alapján a Pauleczki Tokaji Muscat Lunel Aszú (2017) végzett az első helyen, második lett a Sárga Borház Tokaji Aszú (2017), míg a dobogó harmadik fokára az SZM Sommelier Tokaji Aszú (2017) "léphetett fel".

Ne hagyd ki!