Egy kék inges férfi mutatja a kék zakós feleségének a leendő zöld házukat az új telkükön egy erdő szélén, miközben átkarolja a nőt
Fotó: Shutterstock

A rózsadombi telekárak meg sem közelítik a virtuális földek értékét

A Tokens.com kriptovaluta-befektető cég leányvállalata 2,4 millió dollárért, azaz nagyjából 792 millió forintért vásárolt meg egy virtuális telket a Decentraland-i metaverzumban. Tegyünk tisztába pár dolgot, hogy megértsük, pontosan miről is van szó.


Mi az a Decentraland?

Az elmúlt hónapokban a Facebooknak Metának köszönhetően meglehetősen divatossá vált a metaverzum kifejezés. Azonban ahogy az építőiparban is vannak villanyszerelők, kőművesek, ácsok és bádogosok, úgy a metaverzumnak is több típusa létezik. Röviden, tömören, a metaverzum egy virtuális világ, ahova a felhasználók avatárok formájában beléphetnek, és lényegében azt csinálhatnak, amit csak akarnak. Pontosabban, amit az adott platform lehetővé tesz számukra. A Facebook például egy olyan virtuális teret akar létrehozni, ahol az emberek dolgozhatnak, szórakozhatnak, kikapcsolódhatnak.

A Decentraland a világ egyik első és legnagyobb, digitális életteret üzemeltető vállalata. A platform az ethereum blokkláncon üzemel. A Decentraland egy olyan online környezetet, egyfajta metarvezumot alkotott, ahol a felhasználók virtuális földeket vásárolhatnak, különböző digitális épületeket látogathatnak, és találkozhatnak más avatárokkal.

A Decentraland világában nagyjából 90 ezer virtuális telek található. A parcellákra a tulajdonosok kedvük szerint építkezhetnek, szolgáltatásokat nyújthatnak, termékeket árulatnak, sőt, még elő eseményeket is szervezhetnek.

A tulajdonjogokat NFT-k, azaz nem-helyettesíthető-tokenek formájában vásárolják meg a felhasználók (ezekről bővebben EBBEN A CIKKÜNKBEN írtunk). Decentraland saját valutával, pontosabban kriptovalutával rendelkezik, ami a MANA neve viseli. Csak és kizárólag MANA-val lehet a platformon vásárolni. Az egész rendszer úgy működik, mint egy felturbózott ingatlanpiac. A nagytőkések meglátták a platformban rejlő lehetőségeket, és befektetésként elkezdték felvásárolni a virtuális telkeket.

Hogy néz ki a gyakorlatban?

A Decentraland a napokban nyélbe ütötte története eddigi legértékesebb üzletét. A Tokens.com leányvállalata, a Metaverse Group 618 ezer MANA-t, akkori árfolyamon számítva több mint 792 millió forintot fizetett egy telekért. Érdekességképp megjegyezzük, pár nap alatt megugrott a MANA árfolyama, így a hozzávetőlegesen 565 négyzetméteres telek máris több mint egymilliárd forintot ér.

A tervek szerint az új tulajdonos 116 kisebb parcellára fogja osztani a területet, ahol digitális divatshow-kat fog rendezni, illetve ruhákat fog árulni az avatároknak. A telek stílusosan a Decentraland-i Fashion Street-en (Divat utca) található.

Érdemes azonban a befektetésekkel vigyázni, ugyanis júniusban forintban átszámolva több mint 300 millióért vásároltak meg egy telket a platformon, ahová egy bevásárlóközpontot építettek, amelyet szinte senki nem látogat.

Ettől függetlenül már a világ kormányai is kacsintgatnak a metaverzum felé. A napokban Barabados vezetése megállapodott a Decentraland-el, amelynek értelmében a Karib-térségben található sziget létrehozza a világ első virtuális nagykövetségét. Erről bővebben EBBEN A CIKKÜNKBEN írtunk.

Mindenesetre a Decentraland-et egyre nagyobb érdeklődés övezi, aminek eredményeképp a MANA árfolyama is berobbant. Csak ebben a hónapban már 400 százalékot nőtt az értéke.

Ne hagyd ki!