Egy férfi mobiltelefont tart a kezében
Fotó: Unsplash

Így csökkentheted SMS-beállítással  a bankszámlaköltségedet

A bankszámlával kapcsolatos díjak közül általában a bankkártyahasználathoz köthető SMS értesítések díja a legjelentősebb. Ezek csökkentésére ad pár tippet a Bankmonitor.


A havi költségen belül az SMS-ek díja a legjelentősebb

A legtöbb ember nem tudja, hogy a havi bankszámlaköltségén belül mennyit fizet az SMS értesítések után. Miután a bankszámlával kapcsolatos díjak havi szinten általában nem érik el a beállított küszöbértéket, legtöbbször még értesítést sem kapunk róluk, csak akkor szembesülünk a havonta levont – akár több ezer forintos – összegről, ha néha-néha áttekintjük a részletes számlainformációkat.

A levont havidíj több elemből áll, de közülük általában a napi használatban lévő, bankkártyahasználathoz köthető SMS értesítések díja a legjelentősebb - hívja fel a figyelmet a Bankmonitor. Ezekre ugyanis sok banknál a szolgáltatás havi díján felül darabonként is fizetnünk kell.

Három tipp

A Bankmonitor három tippet ad az SMS-értesítések díjának csökkentésére:

1. Helyes beállítások

Lehetőségünk van kiválasztani, hogy milyen értesítésekről kérjünk üzeneteket, hiszen akkor lesz a legsúlyosabb a költségünk, ha minden pénzmozgásról kapunk SMS értesítést. Emellett a különböző pénzmozgásokhoz limiteket is be tudunk állítani. Például, ha az 5000 Ft alatti tranzakciókról nem kérünk SMS-t, már tetemes összeget takaríthatunk meg.

2. Kiiktatható az SMS üzenetek teljes költsége is

Az SMS-ek díját teljes egészében ki is válthatjuk, ugyanis számos bank rendelkezik már online elérhető mobilbankkal, vagy saját applikációval, amelyben olyan új szolgáltatások is elérhetők, mint az úgynevezett "push értesítések". Ezek díjmenesen biztosítanak lehetőséget arra, hogy mindazt, amit az SMS szolgáltatás keretén belül megkapunk a telefonunkra, az ezután is megérkezzen, csak egy kicsit más formában.

3. Figyeljünk a kondíciókra!

Sok számlatulajdonos sok évvel ezelőtti számlacsomag szerződésekkel rendelkezik, amelyek kondíciói az újabb csomagokéhoz képest igencsak elavultnak számítanak, ami a költségekben is megmutatkozik. Minden év január 31-ig a bankoknak kötelező kiküldenie számunkra egy egységes díjkimutatást az előző év bankszámlaköltségeiről. Bár ez nem hordoz új információkat a havi kimutatásokhoz képest, viszont segítségével könnyebben áttekinthetjük, hogy éves szinten milyen költségvonzata volt az adott számlacsomagnak. Ettől függetlenül is szakértők szerint érdemes évente-kétévente felülvizsgálni a számlánk paramétereit.

Ebben a cikkben összefoglaltuk, hogy az SMS-díjakon kívül mire érdemes figyelnie egy vállalkozásnak bankszámlanyitásnál.

The Conversation

Ne hagyd ki!