Magyarország diverzifikálnál az energiaellátását
Fotó: Shutterstock

Megismétlődhet a tavalyi gázmizéria? Így látják a szakértők

Korábban voltak aggodalmak, de a tél elején egyértelművé vált, ebben a fűtési szezonban nem kell gázhiánytól tartania Európának. Azonban a szakértők az ősszel arról beszéltek, a 2023/24-es fűtési szezon lehet igazán problémás. Azóta kedvező változás is történt.


Sok volt a bizonytalanság a gázszállítás körül

Sok volt a bizonytalanság a gázszállítás körül

Tavaly fokozatosan estek vissza az orosz gázszállítások Európába. Az uniós országok elképesztő ütemben próbálták pótolni a kiesést más forrásokból. November közepére több mint 100 milliárd köbméter gázkészletet halmoztak fel az európai kereskedők. Kedvezett, hogy a gáztartalékokhoz később kellett nyúlni, mint általában, így hamar egyértelmű lett, nem lesznek európai gázellátási problémák ezen a télen.

Az orosz szállítások ugyan csökkentek, de érkeztek tavaly. Viszont idén kevésbé lehet velük számolni. Ezért a G7 megjegyzi, a szakértők többség az ősszel úgy vélekedett, 2023/24 télen nagyobb ellátási gondok lehetnek a kontinensen.

Nem rossz a helyzet, de sok a kérdőjel

Azóta sok minden letisztult. Európa kiindulási pozíciója kedvezőbb, mint korábban. Az enyhe időjárás és a gázfogyasztás jelentős csökkenése miatt sok gáz maradt az uniós tárolókban. Sőt, az év ezen szakaszában soha nem állt ilyen magasan a töltöttség: durván 65 milliárd köbméteren, ami 25 milliárddal több az elmúlt tíz év átlagánál.

Ebből következik, 50-55 milliárd köbméter gáztartalékkal vághat neki Európa a betárolási időszaknak idén. Onnan kellene nagyjából 100 milliárd köbméterre növelni a tárolók gáztartalékját. Tavaly 27 milliárd alatt volt a kezdeti érték.

Viszont orosz gázból ötödannyi érkezik, mint tavaly tavasszal, nagyjából félmilliárd köbméter hetente. Ezzel együtt a pesszimista forgatókönyv szerint október végére 84-85 milliárd köbméter gázkészlete lehet Európának. Ez elmarad az elmúlt 10 év átlagától, de több olyan év is volt, amikor ennél kisebb tartalékkal vágott neki a télnek a kontinens.

Az optimistább verzió szerint október végére legalább 90 százalékra sikerülhet feltölteni a tárolókat. Így nagyjából ugyanolyan telítettségi szintet érnének el, mint a mostani fűtési szezon kezdetén. Azonban, ha az európai kereslete nőni fog a gázra, várhatóan az ára is emelkedni fog.

Tehát nem valószínű, hogy problémák adódnának a gázellátással a következő télen, de kérdéses, milyen ár mellett lehet beszerezni az energiahordozót.

Idén marad a rezsicsökkentett gáz-, áram- és távhőár Magyarországon

Ebben az évben nem emelkedik se az áram, se a gáz, se a távhő rezsicsökkentett lakossági ára, és a rendszerhasználati díjhoz sem nyúlnak hozzá – jelentette be Lantos Csaba februárban. Az energiaügyi miniszter hozzátette: az átlagfogyasztási korlát feletti lakossági piaci ár egyelőre április 30-ig marad változatlan.

A miniszter a rezsicsökkentési rendszerre és a 2023-as költségvetésben négyszereződő Rezsivédelmi Alapra utalva elsimerte, hogy „ennek a költségvetésen keresztül mindannyian fizetjük az árát”.

A megújuló energiatermelési kapacitások kapcsán jelezte: „a napelemek mellé bejönnek a szélkerekek, és sokkal jobban szeretnénk kiaknázni a geotermiát fűtésre és áramtermelésre is”. Leszögezte: „létkérdés, hogy képesek legyünk az így megtermelt villamos energiát tárolni, ehhez igen jelentős összegeket kell befektetni”. „Mem szeretnénk lemondani” Paks I. üzemidő-hosszabbítási terveiről, valamint Paks II. kapcsán megjegyezte: „reméljük, hogy minél hamarabb rendszerbe áll és nem mondunk le adott esetben további opcióról sem”.

Ne hagyd ki!