A balkáni szállításban még bízhatunk
Fotó: Shutterstock

Nem sok útja maradt az orosz gáznak Magyarországra

A Gazprom hamarosan leállíthatja a gázszállítást az ukrajnai vezetékeken. Mivel robbanásban megrongálódott az Északi Áramlat, a Jamalt pedig már a tavasszal letekerték, a továbbiakban leginkább a Török Áramlaton keresztül érkezhet orosz gáz az Unióba.


Gyorsabban érhet véget az orosz gázszállítás Európába

Hétfőn tisztázatlan eredetű robbanások miatt kilyukadt az Északi Áramlat 1 és 2 gázvezeték, illetve szerdán a Gazprom bejelentette, hogy elszámolási vita miatt leállítja Ukrajnán keresztül a gázexportját – írja a HVG.

Az Északi Áramlatok megrongálódása miatt Európa elveszíthet évi 110 milliárd köbméternyi gázimport-kapacitást, azonban ebből 55 milliárd köbméter sohasem realizálódott.

A Jamal-Európa Fehéroroszországon keresztül Lengyelországba vezet. Ennek az uniós szakaszán a gázszállításait az oroszok már májusban leállították, amivel éves szinten 33 milliárd köbméter szállítókapacitás került a partvonalra.

Ukrajnán keresztül a szlovák határon lép be az EU-ba a Testvériség gázvezeték. Ezen a szállítás a háború elején megszakadt, később kisebb kapacitással, de újraindult. Ennek az elzárását jelentette be a héten a Gazprom, ami éves szinten újabb 30 milliárd köbméter kapacitáskiesést jelent.

Ami hazánkat érinti

Magyarország orosz gázimportja szempontjából ezen vezetékek sorsa kevésbé számít manapság. A Szerbia felől érkező Balkáni Áramlat - ami az elsősorban Törökországot ellátó Török Áramlat folytatása – jövője viszont annál inkább. Ennek az éves kapacitása 20 milliárd köbméter, és továbbra is rendben folyik benne a szállítás.

Magyarországnak Romániával, Szerbiával, Horvátországgal, Ausztriával és Szlovákiával is van gázösszeköttetése, viszont ezek gázforgalma a Balkáni Áramlatéhoz képest másodrendű.

Ezek a vezetékei maradtak észak felől az Uniónak

Ha pusztán azokat a vezetékeket nézzük, melyek a két Északi Áramlat mellett északi irányból futnak be Európába, akkor a következők maradnak meg a kontinensen:

  • Interkonnektor (Nagy-Britannia-Belgium): 25,5 milliárd köbméter per év kapacitás
  • BBL csővezeték (Balgzand Bacton Line, Nagy-Britannia–Hollandia): 19 milliárd köbméter per év
  • Europipe 1 (Norvégia–Németország): 18 milliárd köbméter per év
  • Europipe 2 (Norvégia–Németország): 24 milliárd köbméter per év
  • Norpipe (Norvégia–Németország): 16 milliárd köbméter per év
  • Franpipe (Norvégia–Franciaország): 19,6 milliárd köbméter per év
  • Zeepipe 1 (Norvégia–Belgium): 15 milliárd köbméter per év

A közelmúltban átadott Baltic Pipe (Balti Csővezeték), a Norvégia–Dánia–Lengyelország útvonalon halad, és évi 10 milliárd köbméter kapacitással bír. A legfrissebb hírek szerint ezt meghosszabbítják Magyarország, Ausztria és Románia irányába.


Ne hagyd ki!