Újra működik az Északi Áramlat-1, igaz, nem teljes kapacitással
Fotó: Shutterstock

A Kreml nem zárná el az európai gázcsapot

Az Északi Áramlat-1 technikai fejlesztésével lehet képes Moszkva növelni a gázszállítást a vezetékrendszeren. A gáztranzit azonban folytatódik a vezetékeken, ezért szépen telnek a német tárolók.


Orosz gázzal telnek a német tárolók

Németország ismét megfelelő mennyiségben képes gázt táplálni a tárolóiba. A feltöltöttségük 65,9 százalékos, szeptember 1-ig pedig elérheti a 75 százalékot. Novemberre azonban nem valószínű, hogy meglesz a tervezett 90-95 százalék. Az Északi Áramlat-1-en jelenleg érkező volumen mellett 80-85 százalék valószínűsíthető - jelentette be Klaus Müller, a Bundesnetzagentur vezetője.

A szakember arról is tájékoztatott, hogy az egyik legnagyobb német energiaszolgáltató, az Uniper befejezte a gázkivonást a tárolókból. A cég a közelmúltban kért és kapott mentőövet a kormánytól, összesen 15 milliárd eurót – írja a vg.hu.

A németek is tartottak az orosz gázszállítás leállításától

A német kormány már korábban vészhelyzeti tervet dolgozott ki, amennyiben teljesen leállna az orosz gázszállítás az országukba. Ennek három szakasza közül a második van jelenleg érvényben, a riasztási fázis. Emellett a németországi energiaválság komolyságát jelzi, hogy az energiaárak emelkedése miatt számos iparvállalat csökkentette a termelését.

Az előzetes tervek szerint azonban befejeződött az Északi Áramlat-1 szokásos éves karbantartása, ezért az orosz gáz továbbra is érkezi az országba. Viszont a vezeték csupán 40 százalékos kapacitáson működik, pontosan akkorán, mint a munka megkezdése előtt.

Technikai akadályok

Ennél nagyobb mennyiséget az oroszok egy darabig nem is ígérnek. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője közölte a héten, hogy amint megérkezik hozzájuk egy Kanadában felújított turbina, beszerelik azt az Északi Áramlat-1 egyik kompresszorállomásába. Attól a szerkezettől fog függeni, hogy mekkora mennyiségben tudják szállítani a gázt a jövőben.

A turbinát az összes formaság elvégzése után telepítik. A gázt pedig a megfelelő mennyiségben fogjuk majd szivattyúzni, olyan mennyiségben, amely technológiailag lehetséges

– nyilatkozta Peszkov.

A szóvivő szerint a létesítményt karbantartó Siemens Energy is tisztában van vele, hogy javítani kell a vezeték több berendezését. Továbbá megerősítette, hogy a Kreml nem érdekelt a Gazprom európai gázszállításai teljes leállításában.

Ne hagyd ki!