Villanyóra és kétségbeesett férfi
Fotó: Shutterstock

Rezsicsökkentés cseh módra

A cseh kormány állami támogatást nyújt annak érdekében, hogy az emberek ne költsék jövedelmük 30 százalékánál többet lakhatásra, ideértve a rezsit is.


A cseh háztartások már kezdik érezni a növekvő gáz- és áramárakat, miután a határozott idejű szerződések fokozatosan kifutnak.

Újabb támogatás

A lakhatási támogatás kiegészíti azt a 66 milliárd cseh koronányi (2,73 milliárd dollárnyi=1090 milliárd forintnyi) összeget, amelyet a kormány a támogatott energiatarifára szán a 2022/23-as fűtési szezonban – jelentette be Petr Fiala cseh miniszterelnök.

Az emberek a bevételük maximum 30 százalékát költik majd a lakhatásra, ideértve a víz- és energiadíjakat – mondta Fiala egy sajtótájékoztatón.

A kormány készen áll arra, hogy a 30 százalék feletti részt teljes egészében állja az új lakhatási hozzájáruláson keresztül

– tette hozzá.

A fővárosban, Prágában ez az arány nem 30, hanem 35 százalék lesz, vagyis ott az efölötti részt vállalta magára a kormány.

A magas cseh infláció egyik oka az energiaár. Júliusban éves alapon az infláció harminc éve nem látott magasságba, 17,5 százalékra szökött.

Fiala nem bocsátkozott becslésekbe arra nézve, az új támogatási forma mekkora kiadást jelent majd a cseh költségvetésnek.

Felkészülten várják a telet

A cseh kormány egy ideje már fontolgatja többletadó kivetését a bankokra és energiacégekre. Ha lépnek, a jövő évben ebből befolyó többmilliárd euró kompenzálhatja a szociális kiadásokat.

Az ország majdnem 100 százalékban függött az orosz gáztól. A kormány az ország gázszükségletének mintegy harmadát idén cseppfolyósított földgáz formájában szerezte be, Hollandiából.

A cseh gáztározók 80 százalékban töltöttek, ez nyújt némi mozgásteret arra az esetre, ha az oroszok netán teljesen leállnának a gázszállítással.

A cseh kormány bizakodó: úgy látják, az energiatakarékossági tervek és az európai szolidaritás lehetővé teszi majd, hogy átvészeljék a telet.

Extrém esetben az energiatakarékossági tervek közé tartozik – amellett, hogy csökkentik az ipar ellátását – a középületek és a távfűtéses lakások hőmérsékletének 18 fokosra csökkentése. Az erről szóló tervet augusztusban mutatta be a cseh ipari és kereskedelmi tárca.

Ne hagyd ki!