Szakember nélkül nem érdemes energetikai fejlesztésekbe kezdeni
Fotó: Shutterstock

Ész nélkül csökkentené a rezsidíját sok magyar

Szinte pánikszerűen próbál energetikai beruházásokat elindítani számos magyar. A szakértő azonban arra figyelmeztet, hogy a kapkodás sok esetben nem vezet jóra, és érdemes lehet tanácsot kérni.


Pánikfejlesztésekkel csökkentenénk a rezsit

Kapkodás és pánik jellemzi az épületfelújítási piacot hazánkban. Annak ellenérre, hogy a szakértők szerint csakis megtervezett, szakszerű, és a tényleges fontossági sorrendben végrehajtott energetikai beruházásokkal lehet érdemi megtakarítást elérni az ingatlanok rezsijében.

Már egy kazáncsere előtt is 30 százalékos energiamegtakarítást lehet elérni a valóban szükséges beruházásokkal, az ütemezésben és a fontossági sorrend felállításában éppen ezért fontos szakember segítségét kérni, a szakértő tanácsára fordított pénz ugyanis többszörösen megtérül

nyilatkozta Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője a VG-nek.

A kapkodás és a rossz sorrendben elvégzett beruházások az energia-takarékosság csapdái lehetnek. A kazáncsere helyett akár egy kazántisztítás is eredményezhet 15 százalékos fogyasztáscsökkenést. Egy nem korszerűen szigetelt nyílászárókkal felszerelt épületet pedig felesleges hőszivattyúra kapcsolni.

Makovich azt tanácsolja, hogy érdemes várni egy jó szakemberre, a szakemberhiány ellenére is, aki fölösleges kiadásoktól menthet meg minket. A Mapei felmérései szerint a lakosság 38 százalékát éri átlagosan 783 ezer forint káresemény a felújításokkor, amelyek leginkább a szakszerűtlenül elvégzett munkából adódnak.

Szükség van a szakemberekre

A jó szakembereknek mindig lesz munkájuk, az építőipar az utóbbi években trendi munkahellyé vált. Egyelőre a felnőttképzésben nagyobb az áttörés, mint a középiskolások körében, pedig egy jó szakember sokkal többet elérhet az életben, mint egy rossz diplomás

– mondta a cégvezető.

Markovich emellett arra is figyelmeztetett, hogy miután megnövekedett az igény az energetikai beruházásokra, biztos, hogy továbbra is menetelni fog az építőipar, azonban elképzelhető egy-két év lassulás.

A gazdasági válságok idején különösen fontos a cégeknek a saját szakemberek megtartása, a munkaadóknak ilyenkor még fontosabb erre és az intenzív kommunikációra költeni, mint valaha, hogy azonnal és megfelelő csapattal tudjanak startolni. (…) A jó szakember akkor is elérhető, amikor baj van, és vissza kell menni az esetleges hibákat kijavítani. Éppen ezért fontos az írásbeli szerződés megkötése és a referenciák ellenőrzése

– tanácsolta a szakértő.

Hullámzás az építőiparban

Mi is írtunk róla, hogy júniusban az építőpari termelés volumene 8,1 százalékkal volt alacsonyabb az előző év azonos időszakáénál, és 5,5 százalékkal kisebb a májusi értéknél (igaz, 2021 júniusa kiugróan erős hónap volt az építőipari termelésben). Emellett az idei év első hat hónapjának összesített termelési volumene 7 százalékkal magasabban 2021 első félévének adatainál. A június végi szerződésállomány pedig 1,2 százalékkal volt nagyobb, mint a tavalyi ugyanilyenkor, ezért rövid távon várhatóan nem lesz komoly recesszió a szektorban.

Júliusban javult a helyzet, 3 százalékkal nőtt az építőipari termelés az egy évvel korábbihoz mérve az előző havi 8,1 százalékos csökkenés után. A júniusinál 5,8 százalékkal nagyobb volt az ágazat szezonálisan és munkanaphatással kiigazított termelése, közölte friss jelentésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az építőipari vállalkozások július végi szerződésállományának volumene 0,3 százalékkal nagyobb volt a tavaly július véginél. Az év első hét hónapjában az építőipari termelés 6,3 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét.

Ne hagyd ki!