Ősszel ismét emelik a gáz lakossági piaci árát
Fotó: Shutterstock

Ősszel drágul a gáz! Hogy miért? Mutatjuk a választ!

Ismét emelkedni fog a gáz lakossági piaci ára októberben. A drágulás okára a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal adott magyarázatot.


Emelkedik a gáz ára

Kedden írtunk róla, hogy a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) egyik újabb közleménye szerint a gázfogyasztás esetében az átlagfogyasztásig (1729 m3 /év) jár minden családnak automatikusan a rezsicsökkentés: a földgázért az átlagfogyasztásig elosztási területtől függően 99,95 - 104,65 forint/köbmétert kell fizetni, az átlagfogyasztás fölött lakossági piaci árat (augusztusban és szeptemberben 732,4, míg október és december között 752,5 Ft) kell fizetni.

A földgáz lakossági piaci ára tehát köbméterenként 20,1 forinttal emelkedik októberben. A Portfolio szerint mindez azokat érinti, akik a fogyasztási jelleggörbéből adódó havi rugalmasságon is túllógnak, azaz augusztusban 15, szeptemberben 30, októberben 101, novemberben 203, decemberben pedig 297 köbméternél több gázt fogyasztanak. Az áremelés csak az afeletti részre vonatkozik.

A lakossági piaci ár emellett jövőre is változhat, hiszen a 2023 első hónapjaira érvényes árszintet idén karácsony környékén kell meghatároznia az energiahivatalnak az addig kialakuló gázárak függvényében.

Ezért emelik ismét a gáz árát

Az októberi gázáremeléssel kapcsolatban a Portfolio megkereste a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalt (MEKH). A kérdésük az volt, mi az oka annak, hogy az augusztus-decemberi időszakra kétféle versenypiaci költségeket tükröző bruttó földgázárral számol a MEKH?

A Hivatal a válaszában emlékeztett rá, hogy a kormányrendelt alapján évi 59 132 MJ/év/mérési pont (hozzávetőlegesen 1729 m3) fogyasztás fölött a lakosság a versenypiaci költségeket tükröző áron vásárolhat földgázt. Ez az árszint nem minősül hatósági árnak, és mértékét a Hivatal elnöke határozza meg.

Ahhoz, hogy a versenypiaci költségeket tükröző ár valóban a versenypiaci költségeket tükrözze és fedezetet adjon a földgázértékesítéshez kapcsolódóan indokoltan és alátámasztottan felmerült költségekre, szükséges, hogy a végfelhasználói árszint lekövesse a rendszerhasználati díjak változásait is. (…) Ennek következményeként tehát az október 1-jei rendszerhasználatidíj-változással egyidejűleg a versenypiaci költségeket tükröző ár szintje is megváltozik a szolgáltatás nyújtásához szükséges rendszerhasználati költségek változásait követő mértékben

- áll a MEKH közleményében.

Az új rezsiszabályozásról hasznos részleteket olvashatsz például EBBEN és EBBEN a cikkünkben.

Ne hagyd ki!