Sokan próbálnak takarékoskodni, hogy fizetni tudják a rezsidíjakat
Fotó: Shutterstock

Ennyi hazai háztartás fizet többet a rezsiért, ekkora a plusz

Friss kutatás vizsgálta, hogy a hazai lakosság mekkora részét és hogyan érinti a rezsirendszer átalakítása. A felmérésből az is kiderül, hogy mivel próbálnak a háztartások védekezni a rezsidíjak elszállása ellen.


Felmérés vizsgálja a hazai lakosság rezsiproblémáit

A Magyar Bankholding megbízásából készült reprezentatív felmérésből kiderül, hogy több háztartást érint az áramár-emelkedés (51 százalékot), mint a gázárváltozás (41 százalékot). A válaszadók havi kiadásait 10-60 ezer forinttal növelte a rezsirendszer átalakítása. 59 százalékuknak pedig kihívást jelent a rezsidíjak kifizetése. Az 53 százalékuk kizárólag úgy próbál lefaragni a költségeiből, hogy visszafogja a villany- és gázfogyasztását, azonban sokan spórolnak az élelemiszeren vagy a szórakozáson is.

A megkérdezettek 54 százaléka nem tartja korszerűnek a lakását, valamint az összes válaszadó 41 százaléka fontolgat lakásfelújítást a közeljövőben. Ők leginkább az otthonaik hőmegtartásán javítanának a rezsicsökkentés érdekében: 50 százalékuk a nyílászárók cseréjével, 45 százalékuk pedig hőszigeteléssel. Emellett 38 százalék szeretnek telepíteni megújuló energián alapuló rendszereket, valami 35 százalék energiatakarékosabb háztartási gépeket is beszerezne.

Megváltozott a rezsirendszer

A gázfogyasztásnál az átlagfogyasztásig (63.645 MJ/év, azaz legfeljebb 1729 m3 /év) jár minden családnak automatikusan a rezsicsökkentés: a földgázért az átlagfogyasztásig elosztási területtől függően 99,95 - 104,65 forint/köbméter, az átlagfogyasztás fölött lakossági piaci árat (októbertől 752,5 Ft) kell fizetni.

A villamosenergiánál 2523kWh/év fogyasztásig 36 forint a rezsicsökkentett, kedvezményes ár. Az átlagot meghaladó fogyasztásnál a lakossági piaci ár 70,10 forint/kWh. Az éjszakai áram rezsicsökkentett, kedvezményes ára továbbra is 23,1 forint/kWh, e fölött 62,9 forint a lakossági piaci ár.

Az MVM szerint az elmúlt időszakban kiállított számlák alapján a lakossági ügyfelek nagyjából 80 százalékának a fogyasztása nem haladja meg a kedvezményes mennyiséget.

Erre számíthat, aki nem tudja fizetni a rezsiszámláit

Amennyiben egy lakossági fogyasztó nem tudja fizetni a gáz- vagy villanyszámláit, a szolgáltatás kikapcsolására hasonló szabályok vannak. Ahhoz, hogy valakit lekapcsoljanak a hálózatról, négy feltételnek kell teljesülnie, melyek a következők:

  • Több mint 60 napig nincs kifizetve a számla;
  • a fogyasztó fizetési haladékot vagy részletfizetést kért, de nem eredményesek az egyeztetések (az ügyfél évente egyszer, a számlán feltüntetett fizetési határidőn belül kezdeményezhet ilyet);
  • legalább kétszer, írásban értesítette a szolgáltató a tartozásról és a kikapcsolás lehetőségéről a fogyasztót;
  • a szolgáltató felhívta a fogyasztó figyelmét a szociálisan rászoruló fogyasztókat megillető kedvezményekre, valamint villamosenergia- és földgázszolgáltatásnál az előrefizetős mérő felszerelésének lehetőségére.

Az MVM-nél késedelemnek számít, ha a fogyasztó a számlán feltüntetett időpontig nem fizeti be annak összegét. Ettől a naptól a szolgáltató késedelmi kamatot számít fel, ami jelenleg 7,75 százalék. Késedelmes fizetésnél a szolgáltató kétszeri térítvényes felszólítást küld, melyeken egyebek mellett szerepel, hogy ki fogják kapcsolni a szolgáltatást, amennyiben egy újabb határidőig nem egyenlíti ki a számláit. Ha a határidőt követő 63 napon belül sem sikerül kiegyenlíteni, akkor a szolgáltató értesítheti az illetékes elosztó társaságot a kikapcsolásról. A visszakapcsoláshoz a tartozás kiegyenlítésén túl egy 30 913 forintos díjat is be kell fizetni az áramszolgáltatásnál. A gázszolgáltatásnál egyedi díjszabás van.


Ne hagyd ki!