medence egy luxuskertben
Fotó: DaYsO / unsplash

Az amerikai gazdagok a hiány ellenére is pazarolják a vizet

Egy amerikai közműszolgáltató cég arra kérte a főleg New York elitjének otthonául szolgáló, összefoglalóan Hamptons néven emlegett körzet lakóit, hogy fogják vissza a vízfogyasztást.


A Suffolk Megyei Vízügyi Hatóság (SCWA) közzétett egy listát a Hamptonsban élő legnagyobb vízfogyasztókról. Az összeállításból kiderült, hogy a multimilliomosok és a milliárdosok sokkal több vizet használnak el, mint a környék átlagos háztulajdonosai − fedte fel az Insider.

A vízszolgáltató a megye ingatlantulajdonosait arra kérte, hogy „tartózkodjanak minden nem létfontosságú vízhasználattól", csökkentsék a zuhanyzási időt, és állítsák le az öntözést a nap bizonyos óráiban. 1-es szintű vízügyi vészhelyzetet hirdettek, a megye víztornya már nem tud lépést tartani a felhasználással.

A megye legnagyobb vízfelhasználóinak listáján több lakos is szerepel az úgynevezett „Billionaire's Lane"-ről, a Hamptonsban található milliomosok utcájáról, köztük Wall Street-i vezetők, vezérigazgatók és hollywoodi sztárok.

Egy átlagos háztulajdonos a környéken évente körülbelül 130 ezer gallon (500 ezer liter) vizet használ el, míg egy átlagos amerikai háztartás kevesebb mint 110 ezer gallont (400 ezer litert). Az SCWA azt átlagot meghaladó vízfelhasználást a geotermikus fűtő- és hűtőrendszereknek, valamint a gazdag lakosok hatalmas, több millió dolláros − úszómedencékkel, gondozott pázsitokkal és kertekkel rendelkező − birtokai fenntartásának tulajdonította. Ez még nem jelentős eltérés, de a lista éllovasai között akad több olyan tulajdonos is, aki egy év alatt többmillió gallon vizet fogyasztott. Ez már sokszorosa az amerikai háztartások átlagának.

Mindenkit arra bátorítunk, ingatlanmérettől függetlenül, hogy használjon víztakarékos eszközöket. Léteznek olyan öntözővezérlők, amelyek rendelkeznek Wi-Fi-vel, és kommunikálnak az időjárás-jelentéssel, így tudják, ha esőt jósolnak, és nem öntöznek

− mondta az SCWA vezérigazgató-helyettese, Joe Pokorny. A legnagyobb vízfelhasználó a környéken az Ickenham Limited volt, egy manhattani ingatlancég tulajdonában lévő birtok. A háztartás 2021 júniusa és 2022 júliusa között több mint 16 millió gallon (60,5 millió liter) vizet használt fel.

Az Egyesült Államok nyugati régiójának egyébként csaknem 80 százaléka extrém szárazsággal küzd, ennek az állattenyésztésre tett következményeiről itt írtunk.

The Conversation

Ne hagyd ki!