Kenyai kislány tiszta vízzel mossa a kezét, amelyet a Bill Gates által támogatott startup hidropanelei állítottak elő

Képünk illusztráció.

Fotó: Shutterstock

Bill Gates levegőből fakasztana vizet, nem is akárhogyan

A különleges technológia megoldást kínálhat a világ vízproblémáira.A millió dolláros ötlet

Cody Friesen 2014-ben az Arizoniai Állami Egyetemen feltalált egy úttörő technológiát. Olyan, hidropanelnek nevezett eszközt alkotott meg, amely lényegében úgy működik, mint egy napelem, annyi különbséggel, hogy elektromosság helyett tiszta, iható vizet állít elő.

A hidropanelek képesek kinyerni a levegőből a vízgőzt, amelyet a légköri koncentráció tízezerszeresére sűrítenek. A rendszer a nap melegét felhasználva folyékony vízzé alakítja a molekulákat, amelyet a panel a belsejében lévő tartályban gyűjt össze, majd tiszta vízként szabadítja fel.

Friesen 2015-ben megalapította a Source Global startupot, és 2000 dolláros áron elkezdte árulni a hidropaneleket.

Nagyágyúk támogatása

A vállalat panelei napjainkban már 52 országban termelnek ivóvizet, összesen nagyjából 450 aktív projektben.

Napfényből és levegőből tökéletes ivóvizet tudunk előállítani bárhol a világon. Gyakorlatilag megújuló energiaforrássá alakítottuk az emberiség egyik legfontosabb életszükségletét. Odáig jutottunk, hogy tökéletes vizet tudunk előállítani az otthonodban, az iskoládban, a közösségedben olyan módon, ami méltó a 21. századhoz

-nyilatkozta a feltaláló a CNBC-nek.

A Source Global technológiájában rejlő lehetőségeket remekül példázza a startup Kenyai projektje, ahol már több mint 40 hidropanelt telepített, így egyebek között megoldotta a Samburu Girls Foundation lányokat segítő egyesület tagjainak ivóvíz-ellátását, ami korábban szinte lehetetlennek tűnt.

Hatalmas üzleti potenciál

A vállalat fennállása során eddig 150 millió dollár kockázati tőkét vont be olyan befektetőktől, mint a Bill Gates által alapított Breakthrough Energy Ventures tőkealap, a BlackRock óriásbank, a Duke Energy energetikai holding vállalat és a Lightsmith Group tőkealap.

Az ilyen típusú technológiára égető szükség van olyan helyeken, mint India, ahol a becslések szerint 800 000 faluban nincs tiszta ivóvíz. Friesen az Egészségügyi Világszervezetre hivatkozva kifejtette, hogy 2025-re „a világ lakosságának fele vízhiányos területeken fog élni”.

Ne hagyd ki!