lány kinéz az ablakon az otthonából
Fotó: Shutterstock

Sok magyar fiatal ezért mond le a nyaralásról

Közvéleménykutatást végzett az Ifjúságkutató Intézet a 40 év alatti fiatalok és fiatal felnőttek utazási szokásairól. Az eredmény meglepő.A nemrégiben közölt kutatás eredményeiből kiderül, hogy a megkérdezettek 54 százaléka lemondott a nyaralásról, a megemelkedett megélhetési költségek miatt. A 35 és 39 kor közöttiek közel 60 százaléka azonban utazik, bár rájuk is jellemző, hogy sokkal megfontoltabban teszik, árban sokkal kedvezőbb opciók közül választanak. Ez a 15-19 év közöttiek 46 százalékára volt csak igaz – írja az MTI.

Ez is érdekelhet! Infláció ide vagy oda, az európaiak utazni akarnak

Az alacsony iskolai végzettségűek közül mondanak le a legtöbben a nyaralásról, őket követik alapfokú végzettséggel rendelkezők, akiknek 61 százaléka nem nyaral is, ezzel szemben a diplomások között ez az érték már 43 százalékra csökken.

A kutatásból az is kiderül, hogy a 40 év alattiak összesen 32 százaléka tervez idén – legalább egyhetes – külföldi nyaralást, ezen belül is az utazási hajlandóság inkább a férfiakra (36 százalék), mint inkább a nőkre (27 százalék) jellemző.

Korcsoportokra bontva azt figyelhetjük meg, hogy a 25-29 évesek mennek leginkább külföldi utazásra (35 százalék), őket a 19, vagy annál fiatalabbak követik 28 százalékkal.

A nyaralási terveket a pénzügyi helyzet befolyásolja leginkább.

Az anyagi gondok nélkül élők közel háromnegyede (73 százalék) gondolkodik külföldi nyaralásban, míg a financiális nehézségekkel küzdőknek csupán tizede (12 százalék).

Ajánljuk figyelmedbe! Külföldön vállalnál munkát? Nem árt, ha alaposan átgondolod

The Conversation

Ne hagyd ki!